Bij factoring hoeft je voortaan niet meer te wachten op onbetaalde facturen. Hoe, hoor ik u vragen? Door factoring. Factoringbedrijven zijn gespecialiseerd in debiteurenfinanciering. Het werkt als volgt: een ondernemer draagt zowel de facturatie als het debiteurenrisico over aan een factoringmaatschappij. In ruil voor een vast te stellen vergoeding ontvangt de ondernemer meteen het geld, zonder wachttijd! Zo kan de ondernemer direct door met ondernemen.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Inhoudsopgave

Een factoringorganisatie neemt het debiteurenbeheer van een ander bedrijf over. Dit kan beperkt zijn, in de vorm van enkel de financiering. De opdrachtgever kan er echter ook voor kiezen om zowel het debiteurenbeheer als het incasso uit te besteden. Hierbij wordt dan dus de gehele debiteurenadministratie overgenomen door het factoringbedrijf. Het bedrijf dat de debiteurenportefeuille overdraagt aan een factoringbedrijf ontvangt vaak bevoorschotting. Dit is een percentage van de omzet en valt ongeveer tussen de 80 en 90 procent. Wanneer een debiteur is overgegaan tot betaling ontvangt de ondernemer vaak nog een restbedrag.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Vaak geeft een factoringorganisatie bepaalde limieten af waarin de onderneming kan leveren. Vaak kunnen ook buitenlandse debiteuren in de dekking worden meegenomen. Dit maakt de normen een stuk ruimer dan bij bancaire financieringen.

Een factoringbedrijf doet nog meer. Ook het beheer van de debiteuren portefeuille kan overgedragen worden. Zeker voor verschillende nog groeiende bedrijven kan dit een uitkomst zijn. De omvang van de financiering groeit immers mee met de omvang van de debiteurenportefeuille.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Door gebruik te maken van factoring kan je sneller groeien, meer investeren en je leveranciers sneller betalen. Hoe, hoor ik je vragen? Door factoring ga je over meer liquide middelen beschikken. Door factoring worden jouw facturen als het ware contant. Gemiddeld financiert de factormaatschappij je factuur zo’n twee keer hoger dan bij een Rekening Courant. Daarnaast is het betaaltermijn bij een factoringmaatschappij ook voordeliger: Tot wel 90 dagen! Ook groeit een factormaatschappij me de grootte van je bedrijf mee. Dit scheelt een hoop ritjes naar de kredietcommissie van je bank. Als laatste voordeel zorgt factoring er ook voor dat je je kan richten op het werk waar je goed in bent en leuk vindt!

Nadelen factoring

Factoring klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met de nadelen van factoring. Een daar van is dat u, naast rente, ook moet een factor fee moet betalen. Dit kan een vast bedrag per factuur of per jaar zijn. Ook kan er afgesproken worden dat het een percentage van jouw omzet is, of een combinatie van deze factor fee’s. Wel zijn de kosten voor factoring de laatste jaren flink gedaald en verwacht wordt dat dit zich zo door blijft ontwikkelen.

Een ander nadeel is het werk dat erbij komt kijken. Het ligt er uiteraard helemaal aan welke vorm van factoring je kiest, maar een factormaatschappij kan verlangen dat je bijvoorbeeld een verpandingsclausule opneemt, dat je voorraden worden geaudit of dat er verpandingslijsten moeten worden opgestuurd. Dit is niet echt een voordeel maar de ervaring leert dat mensen hier snel aan wennen.

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Lees ook…
i.s.m.
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp’er of mkb’er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet…
i.s.m.
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur…
i.s.m.
Als ondernemer loop je risico’s. Dat hoort bij het ondernemen. Maar te laat of nog erger niet betaalde facturen kan je als kleine ondernemer of…
i.s.m.
Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: zorgen dat je dienst of product top is en je bedrijf kan groeien. Daarvoor is een gezonde…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…