Wat houdt factoring in?

Wat houdt factoring in?

30 juni 2020
Bij factoring hoeft u voortaan niet meer te wachten op onbetaalde facturen. Hoe, hoor ik u vragen? Door factoring. Factoringbedrijven zijn gespecialiseerd in debiteurenfinanciering. Het werkt als volgt: een ondernemer draagt zowel de facturatie als het debiteurenrisico over aan een factoringmaatschappij. In ruil voor een vast te stellen vergoeding ontvangt de ondernemer meteen het geld, zonder wachttijd! Zo kan de ondernemer direct door met ondernemen.
Een factoringorganisatie neemt het debiteurenbeheer van een ander bedrijf over. Dit kan beperkt zijn, in de vorm van enkel de financiering. De opdrachtgever kan er echter ook voor kiezen om zowel het debiteurenbeheer als het incasso uit te besteden. Hierbij wordt dan dus de gehele debiteurenadministratie overgenomen door het factoringbedrijf. Het bedrijf dat de debiteurenportefeuille overdraagt aan een factoringbedrijf ontvangt vaak bevoorschotting. Dit is een percentage van de omzet en valt ongeveer tussen de 80 en 90 procent. Wanneer een debiteur is overgegaan tot betaling ontvangt de ondernemer vaak nog een restbedrag. Vaak geeft een factoringorganisatie bepaalde limieten af waarin de onderneming kan leveren. Vaak kunnen ook buitenlandse debiteuren in de dekking worden meegenomen. Dit maakt de normen een stuk ruimer dan bij bancaire financieringen. Een factoringbedrijf doet nog meer. Ook het beheer van de debiteuren portefeuille kan overgedragen worden. Zeker voor verschillende nog groeiende bedrijven kan dit een uitkomst zijn. De omvang van de financiering groeit immers mee met de omvang van de debiteurenportefeuille.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Door gebruik te maken van factoring kunt u sneller groeien, meer investeren en uw leveranciers sneller betalen. Hoe, hoor ik u vragen? Door factoring gaat u over meer liquide middelen beschikken. Door factoring worden uw facturen als het ware contant. Gemiddeld financiert de factormaatschappij uw factuur zo’n twee keer hoger dan bij een Rekening Courant. Daarnaast is het betaaltermijn bij een factoringmaatschappij ook voordeliger: Tot wel 90 dagen! Ook groeit een factormaatschappij me de grootte van uw bedrijf mee. Dit scheelt een hoop ritjes naar de kredietcommissie van uw bank. Als laatste voordeel zorgt factoring er ook voor dat u zich kunt richten op het werk waar u goed in bent en leuk vindt!

Nadelen factoring

Factoring klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met de nadelen van factoring. Een daar van is dat u, naast rente, ook moet een factor fee moet betalen. Dit kan een vast bedrag per factuur of per jaar zijn. Ook kan er afgesproken worden dat het een percentage van uw omzet is, of een combinatie van deze factor fee’s. Wel zijn de kosten voor factoring de laatste jaren flink gedaald en verwacht wordt dat dit zich zo door blijft ontwikkelen. Een ander nadeel is het werk dat erbij komt kijken. Het ligt er uiteraard helemaal aan welke vorm van factoring u kiest, maar een factormaatschappij kan verlangen dat u bijvoorbeeld een verpandingsclausule opneemt, dat uw voorraden worden geaudit of dat er verpandingslijsten moeten worden opgestuurd. Dit is niet echt een voordeel maar de ervaring leert dat mensen hier snel aan wennen. Lees ook:
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Lees ook…

Factoring MKB
Factoring ZZP
Kredietverzekering of factoring?
Kosten factoring
American factoring

Lees ook…