Zakelijk auto leasen zzp: waarom zou je het doen?
De meeste zzp’ers gebruiken in de beginjaren een privéauto voor zakelijke ritten. Je krijgt dan een vergoeding van 0,21 cent per zakelijk gereden kilometer die je mag aftrekken van de boekwinst. Deze fiscale ‘vergoeding’ dekt alleen nooit alle zakelijke autokosten die je met een privéauto maakt.
Zeker naarmate je meer kilometers voor je werk gaat rijden, wordt zakelijk een auto leasen een serieuze optie. Zo profiteer je direct van een aantal voordelen:
- Je rijdt een nieuwe auto
- Je hoeft het aankoopbedrag niet in één keer te betalen
- Je kunt ook een elektrische auto leasen
- Je bepaalt zelf de looptijd van het contract (12 tot 60 maanden)
- Je kiest zelf welke leasevorm bij jou past, bijvoorbeeld een flexibele leasevorm
- Kies je voor financial lease? Dan profiteer je van extra fiscale voordelen.
Let op: veel leasemaatschappijen pas mogelijkheden wanneer je bedrijf al een aantal jaren bestaat en er jaarrekeningen voorhanden zijn.
Whitepaper Zakelijke Autolease
Bedrijfsauto leasen: kies ik voor financial of operational leasen?
Er bestaan meerdere vormen van zakelijke leasen. De bekendste zijn financial lease en operational lease. Tussen deze leasevormen zitten grote verschillen en allebei bieden ze unieke voor- en nadelen. Weeg deze goed af en kies voor de vorm van zakelijke lease het beste bij jou als zelfstandig ondernemer past.
Financial autolease voor zzp’ers
Financial lease valt te vergelijken met een hypotheek op je huis. Je koopt de zakelijke auto als zzp’er met geleend geld, maar bent op papier direct eigenaar van de nieuwe leaseauto.
Vervolgens betaal je een vast bedrag per maand dat bestaat uit rente en aflossing. Hierbij kies je zelf hoeveel maanden het leasecontract loopt, variërend tussen de 12 en 60 maanden. Heb je de bedrijfsauto helemaal afbetaald? Dan mag je erin blijven doorrijden en hoef je de auto niet in te leveren.
Voordelen financial lease
Financial autolease biedt vooral fiscale voordelen. Zo kun je:
- ge auto afschrijven
- gebruikmaken van btw-aftrek
- de rente die je betaalt fiscaal aftrekken
- in sommige gevallen gebruikmaken van de kleine investeringsaftrek (bij aanschaf van voertuigen die vallen in de categorie: bus, bestelwagen of personenauto die als taxi of voor koeriersdiensten wordt gebruikt). Bij investeringsaftrek mag je 28 procent van de cataloguswaarde van de boekwinst aftrekken.
Nadelen financial lease
- Onderhouds-, verzekerings- en reparatiekosten van de lease auto zijn niet bij het bedrag inbegrepen. Onverwachte kosten liggen dus op de loer.
- De auto kan sneller minder waard worden dan waar je vooraf rekening mee hield. Dit risico is voor eigen rekening.
- Financial lease komt als schuld op je bedrijfsbalans te staan. Dit heeft financiële gevolgen, want hierdoor neemt de solvabiliteit van je onderneming af (belangrijke ratio als je zakelijke financiering overweegt)
- Tussentijds is het meestal niet mogelijk om het restbedrag in één keer af te betalen of het contract van de lease auto op te zeggen.
Operational lease voor zzp’ers
Als zzp’er kun je ook kiezen voor operational lease. Deze vorm van zakelijk leasen lijkt meer op huren. Tijdens de looptijd van het contract betaal je als het ware huur voor het gebruik van de leaseauto.
Een groot verschil met financial lease is dat de dealer of leasemaatschappij eigenaar van de auto blijft: juridisch én economisch. Je loopt als zzp’er dus geen financieel risico.
Bij operational leasen wordt onderscheid gemaakt tussen netto operational en full operational. Bij laatstgenoemde zijn alle autokosten inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag dat je betaalt. Deze vorm biedt het grootste gebruiksgemak, maar niet de mogelijkheid de leaseauto over te nemen na afloop van het contract.
Voordelen full operational lease voor zzp’ers
- Je loopt financieel geen enkel risico, want alle kosten zijn gedekt: onderhouds-, verzekerings-, en reparatiekosten
- De auto staat niet als schuld op de balans en beïnvloedt dus ook niet de financiële ratio’s
- Leasekosten zijn aftrekbaar
- Na afloop van het leasecontract lever je de auto gewoon weer in
Nadelen full operational lease voor zzp’ers
- Tel je alle maandelijkse kosten bij elkaar op, dan kom j een stuk hoger uit dan wanneer je een auto koopt of kiest voor financial lease
- De auto staat niet als bedrijfsmiddel op de balans. Je mist hierdoor een hoop fiscale voordelen
- Je betaalt voor services (zoals bepaalde verzekeringen) die je misschien nooit nodig hebt
- Voor services ben je afhankelijk van de keuzes die leasemaatschappij maakt. Bijvoorbeeld welke garage het onderhoud uitvoert. Meestal is dat niet de garage om de hoek.
Netto operational
Netto operational lease werkt net iets anders. Bij deze vorm van zakelijk leasen betaal je wél zelf de kosten voor onderhoud, reparatie en verzekeringen. Hierdoor ligt het maandbedrag dat je betaalt een stuk lager. Daarnaast heb je de mogelijkheid de auto over te nemen na afloop van het leasecontract.
Leasevormen voor zzp’ers: wat pas bij jou?
Welke leasevorm het beste past bij jou, hangt af van welke investering je wilt doen, je persoonlijke voorkeur en de (financiële) situatie van je onderneming. Dat maakt leasen voor zzp’ers altijd een persoonlijke kwestie.
Vind je het belangrijk zelf eigenaar te worden van de leaseauto, relatief weinig te betalen én wil je profiteren van alle fiscale voordelen? Dan is financial lease een uitstekende keuze.
Ben je meer gericht op gemak? Wil je dat de leasemaatschappij vervangend vervoer regelt bij pech of reparaties en wil je de auto niet op je bedrijfsbalans hebben? Dan is operational leasen de betere keuze.
Zakelijke autolease of toch private lease?
Private lease is ook een optie. In tegenstelling tot zakelijke lease heb je bij private lease niet de mogelijkheid kosten af trekken van de boekwinst. Geen fiscale voordelen dus.
Aan de andere kant hoef je met private lease geen rekening te houden met bijtelling. Voor zakelijk leasen geldt dat je wel bijtelling betaalt als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt.