Wat is het cafetariamodel?
Met het cafetariamodel – ook wel bekend als het cafetariaplan of de cafetariaregeling – geef je werknemers de flexibiliteit om hun loonpakket (deels) naar eigen voorkeur in te richten. Uit een reeks aan secundaire arbeidsvoorwaarden kiezen zij wat het beste past bij hun levensfase en levensstijl.
Met een cafetariaplan hebben werknemers de vrijheid om voordelen te kiezen die echt bij hen passen. Het is te vergelijken met een menu in een restaurant waarbij je zelf je favoriete voorgerecht combineert met een hoofdgerecht naar keuze. Daarom wordt het ook wel belonen à la carte genoemd. De een gaat voor extra vakantiedagen om meer te kunnen reizen of vaker bij de kinderen te zijn, de ander kiest voor een vergoeding voor kinderopvang, extra pensioen, een leaseauto of een bedrijfsfiets.
In ruil voor deze keuzevrijheid leveren medewerkers een deel van hun bruto salaris, eindejaarsuitkering of vakantiegeld in. Dit levert voor zowel werkgevers als werknemers fiscaal voordeel op, omdat het in mindering wordt gebracht op het loon vóór de belasting. Je betaalt dus minder inkomstenbelasting en (werkgevers)premies.
Modern werkgeverschap
Het cafetariamodel sluit aan bij trends in de hedendaagse arbeidsmarkt, waarin medewerkers meer controle over hun eigen leven willen, op zoek zijn naar flexibiliteit en een gezonde balans tussen werk en privé nastreven.
Recente studies laten zien dat 70 procent van de werknemers mentale gezondheid als een topprioriteit ziet. Het is daarom logisch dat een aanpak waarbij werknemers zelf invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden steeds meer in trek raakt.
Uit welke secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen werknemers kiezen in een cafetariaregeling?
Er bestaan geen in beton gegoten regels of kaders. Elk bedrijf kan in het cafetariamodel een individueel keuzebudget invullen op een manier die past bij de organisatie, het soort werk en de branche. De afspraken worden vastgelegd in een cao, arbeidscontract of de bedrijfsregels. We geven een aantal voorbeelden van voorwaarden die vaak worden ingezet.
Pensioenopbouw
Denk aan opties om te sparen voor een sabbatical of voor extra pensioen.
Ziektekostenverzekering
Aanvullende dekkingen of een bijdrage aan de ziektekostenverzekering.
Reiskosten
Een hogere vergoeding voor woon-werkverkeer of bij zakelijke trips.
Ontwikkeling en scholing
Financiële tegemoetkoming voor cursussen, trainingen en opleidingen.
Kinderopvang
Een bijdrage aan de kosten voor kinderopvang.
Bedrijfsfiets of auto van de zaak
Een interessant leaseplan voor auto’s of fietsen naar eigen keus.
Extra vakantie
De mogelijkheid om vrije dagen te kopen of te ruilen.
Vergoeding thuiswerken
Compensatie voor thuiswerkuitgaven, zoals internetkosten en kantoorbenodigdheden.
Fitness en welzijn
Ondersteuning bij de kosten voor fitnessclubs of andere activiteiten gericht op welzijn.
Waarom is het cafetariamodel interessant voor werkgevers?
Een belangrijk voordeel voor jou als werkgever is de mogelijkheid om je teamleden een gepersonaliseerd en aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket aan te bieden zonder extra financiële lasten.
Dit stelt je in staat om in te spelen op de behoeften van je individuele werknemer, waardoor hij of zij zich gewaardeerd voelt. Dit maakt je bedrijf aantrekkelijker, niet alleen voor je huidige team maar ook voor potentieel nieuwe talenten. Dit noemen we ook wel employer branding.
Belastingvoordeel
Investeringen in het cafetariamodel worden gedaan voordat belastingen worden toegepast. Dit verlaagt het totale belaste loon van je werknemers, waardoor er minder inkomstenbelasting en sociale bijdragen betaald hoeven te worden. Zo kun je de bedrijfskosten verminderen.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Uitdaging voor werkgevers: de administratie
Een grote uitdaging bij het cafetariamodel voor werkgevers is de administratieve inspanning die het vraagt. Omdat elk teamlid uit verschillende voordelen kan kiezen, kan het beheer van dit model complex worden.
Een strakke en efficiënte salarisadministratie is essentieel om alles in goede banen te leiden, plus een goede communicatie, want als de regels te ingewikkeld zijn en je kunt ze niet goed uitleggen, zullen veel medewerkers afhaken.
Nadeel voor personeel: minder loon en pensioenopbouw
Een aandachtspunt bij het cafetariamodel: door voordelen uit te ruilen, zal het bruto salaris van mensen dalen. Dit heeft mogelijk financiële consequenties voor toeslagen van de Belastingdienst en uitkeringen zoals de WIA en WW. Ook kan het invloed hebben op de opbouw van je pensioen en vakantiegeld. Laat je werknemers goed informeren over de mogelijke gevolgen van hun keuze.
Ook flexibele arbeidsvoorwaarden?
Het cafetariamodel kan een mooie stap zijn naar modern werkgeverschap en een betere werving en selectiestrategie. Door te voldoen aan unieke behoeften, versterk je niet alleen de band met je huidige team maar trek je mogelijk ook nieuw talent aan. Let wel op de uitdagingen, zoals de complexiteit van het beheer.
Een goede voorbereiding en duidelijke communicatie zijn essentieel. Wanneer je dat voor elkaar hebt, creëer je met het cafetariamodel een werkomgeving waar flexibiliteit en persoonlijke keuzevrijheid centraal staan.