Fiscale zaken veranderen ieder jaar. Wat moet u dit jaar nog doen, en waar moet u voor volgend jaar rekening mee houden? Speciaal voor zzp'ers lichten we vier punten uit die dit jaar wat extra aandacht vereisen.

VAR
De regeling rond de VAR-WUO verandert in 2015. Ga nu alvast met uw opdrachtgevers in gesprek over uw VAR. Vanaf volgend jaar stopt de automatische verlenging. U moet uw VAR in 2015 (en daarna elk jaar) via een webmodule aanvragen. Hierbij worden vijftien nieuwe vragen over uw relatie met uw opdrachtgevers gesteld. Uw opdrachtgever moet hier ook mee akkoord gaan en kan erop worden aangesproken. Voorkom nare verrassingen en pols uw belangrijke opdrachtgevers eens of ze de arbeidsrelatie met u hetzelfde zien als uzelf. Zorg voor voldoende opdrachtgevers, wees niet afhankelijk van één opdrachtgever (meer dan 70 procent van uw inkomen) en laat zien dat u geen schijnzelfstandige bent. Dit kan door bijvoorbeeld aan te tonen dat u aansprakelijk bent en debiteurenrisico’s draagt. 

Auto
Overweegt u een zuinige nieuwe auto te kopen? Doe dit dan dit jaar. Volgend jaar zijn alleen elektrische auto’s nog BPM-vrij. Ook gaan de CO2-grenzen voor dieselauto’s omlaag, wat betekent dat de BPM omhoog gaat. Het is dus slimmer om nog dit jaar een nieuwe dieselauto op uw naam te laten zetten. Ook voor de bijtelling, als u de zakelijke auto ook privé gebruikt, is het verstandig niet te lang te wachten met de aanschaf. Als u in 2014 of 2015 een auto koopt met 4 (volledig elektrisch) of 7 procent bijtelling (plug-in hybrid),  kunt u daar nog 60 maanden van profiteren. Na 2015 worden deze regelingen naar verwachting afgebouwd

Middeling
Heeft u in 2007, 2008 en 2009 een wisselend inkomen gehad? Dit is het laatste jaar waarin u 2007 kunt gebruiken om te middelen. Hierbij telt u het inkomen van drie opeenvolgende jaren op, om de belasting te betalen over het gemiddelde. De regeling bestaat al sinds 2001, maar door onbekendheid maakt maar een fractie van de mensen die er recht op heeft, er gebruik van. Op internet vindt u verschillende websites waar u deze berekening gemakkelijk kunt maken. Maar let op, u mag een jaar maar een keer gebruiken. Misschien is het lucratiever om over 2008, 2009 en 2010 of 2009, 2010 en 2011 te middelen. Maak deze berekeningen en kijk hoeveel u terug kunt krijgen.

Btw-aangifte
De belastingdienst stuurt vanaf dit jaar geen Aangiftebrief omzetbelasting meer om u te herinneren aan de btw-aangifte. Vindt u het lastig om hier zelf aan te denken? U kunt u aanmelden voor de sms-dienst of de emailnotificatie. Zo krijgt u toch elke keer op tijd een herinnering. Hier leest u er meer over. 

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Download Whitepaper Rechtsvormen

Download gratis de whitepaper “Rechtsvormen” met alle voor- en nadelen per rechtsvorm, handige tips voor ondernemers en rechtsvormkeuze test.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…