Op het te laat indienen van een aangifte volgt al snel een verzuimboete. Bij 'afwezigheid van alle schuld' (AVAS) bij de belastingplichtige, als de adviseur nalatig is geweest bijvoorbeeld, kan de Belastingdienst echter geen boete opleggen. Dat blijkt ook uit onderstaand voorbeeld.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

‘Afwezigheid van alle schuld’ (Avas)

BV X kreeg een verzuimboete van € 2.460,- na het te laat indienen van de aangifte vennootschapsbelasting over 2009. BV X ging in beroep, waarna de rechter de boete halveerde ‘op grond van redelijkheid en billijkheid’.

De belastinginspecteur ging vervolgens in hoger beroep. BV X pareerde dat met een incidenteel hoger beroep en stelde dat er sprake was van ‘afwezigheid van alle schuld’ (AVAS).

Met afschriften van e-mails toonde BV X aan de adviseur direct te hebben aangesproken na ontvangst van de aanmaning tot het doen van aangifte, en hem daarbij had meegedeeld ‘onaangenaam verrast’ te zijn. De adviseur had daarop per mail toegezegd de aangifte binnen een week in concept klaar te hebben.

Tijdens de zitting bij het hof verklaarde die adviseur dat de BV hem nogmaals, vóór het verstrijken van de termijn van de aanmaning, had gerappelleerd [herinnerd had aan, red.] om de aangifte te doen.

Boete vernietigd

Daarmee, zo besliste het Hof, had BV X aannemelijk gemaakt alles te hebben gedaan wat redelijkerwijs kon worden verwacht om de aangifte tijdig in te dienen. Er was sprake van AVAS, luidde de conclusie.

De verzuimboete was dus ten onrechte opgelegd en werd vernietigd.

Commentaar

Een praktische uitspraak die goed van pas kan komen als er een aangifte door nalatigheid van de adviseur te laat is ingediend.

Bron: BelastingBelangen

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De nieuwe Wet bescherming klokkenluiders vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Werkgevers met vijftig tot tweehonderdvijftig werknemers hebben tot…
Werk je in je bedrijf veel met flexwerkers en nulurencontracten? Dan is het goed om te weten dat op dit moment strengere wet- en regelgeving in de maak…
Zonder toestemming klantgegevens opslaan, gebruiken of delen? Die tijden zijn voorbij sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers te maken krijgen. Per 1 oktober 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een…