Moet u nog btw betalen over 2011 of eerder? Doe voor 1 juni suppletie en draag de btw alsnog af. De Belastingdienst belooft u dan een 'soepele behandeling'. Na die datum, zo wordt gewaarschuwd, loopt u een groot risico op naheffingen en boetes.

Btw over 2011 en eerder
De Belastingdienst vergeleek onlangs aangiftes inkomsten- en vennootschapsbelasting en aangiftes omzetbelasting met elkaar. Daaruit bleek dat ‘tienduizenden ondernemers’ nog btw over 2011 en eerder moeten afdragen. Bij elkaar is dat goed voor een bedrag van tientallen miljoenen euro.

Het betreft btw die ondernemers hebben ontvangen, maar niet in de aangifte hebben verwerkt. Bijvoorbeeld door een verkeerde boeking of een factuur die over het hoofd is gezien. Een dergelijke ‘OB-balansschuld’ is te corrigeren door een btw-suppletie te doen en de btw alsnog af te dragen.

Waarschuwing
Omdat die suppletie blijkbaar niet altijd wordt gedaan, geeft de Belastingdienst nu een waarschuwing af. Ondernemers met een OB-balansschuld krijgen tot 1 juni de tijd om suppletie doen en de btw af te dragen. Na die datum gaat de Belastingdienst ze actief benaderen en worden naheffingen en boetes opgelegd. Daar wordt ook extra personeel voor ingezet.

Soepele behandeling?
Er wordt een soepele behandeling beloofd indien voor 1 juni suppletie wordt gedaan. Navraag bij de Belastingdienst leert echter, dat dat niet meer betekent dan dat bij een vrijwillige verbetering het gewone boetebeleid geldt. Ofwel: géén boete tot een bedrag van € 20.000, daarboven is de boete 5%.

Daar staat tegenover dat als de Belastingdienst een onderzoek start, de boete, afhankelijk van feiten en omstandigheden, hoger kan uitvallen.

Fiscaal dienstverleners
De Belastingdienst zal fiscaal dienstverleners er op wijzen dat voortaan standaard suppletie moet worden gedaan als er een OB-balansschuld is. 80% van de ondernemers met een dergelijke schuld is, of heeft, namelijk een fiscaal dienstverlener.

Lees ook:
Btw-suppletie: als u te veel of te weinig omzetbelasting hebt betaald »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Tankpas via De Zaak

Met een volgetankte auto naar je klant, op de OV-fiets naar je meeting of snel de trein in om nog even te werken. Wat je ook kiest, met MoveMove ben je zo onderweg. Probeer 3 maanden gratis via De Zaak.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…