Als startende ondernemer krijgt u te maken met de VAR, vaak ook VAR-verklaring genoemd. Dit papier verschaft duidelijkheid over de vraag of uw opdrachtgever loonheffing en premie werknemersverzekeringen moeten betalen over het werk dat u levert. Hier leest u alles dat u moet weten over de VAR.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

U bent niet verplicht een VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) aan te vragen, maar de meeste opdrachtgevers hechten veel belang aan de VAR, omdat dit papiertje voor hen het bewijs is dat de zzp’er waarmee ze zaken doen echt ondernemer is. Zo blijven zij gevrijwaard van naheffingen en sociale premies. De VAR wordt verschaft door de Belastingdienst.

Welke VAR moet ik aanvragen?

Een VAR-verklaring is in principe een jaar geldig en kan zowel voor het lopende kalenderjaar als het aankomende jaar worden aangevraagd (vanaf 1 september). Als u verschillende soorten werkzaamheden uitoefent, dient u daarvoor verschillende verklaringen aan te vragen. Er zijn vier soorten VAR die u kunt aanvragen »

Handleiding om een VAR aan te vragen

Het invullen van de aanvraag neemt een paar minuten in beslag, als u weet wat er van u wordt verwacht. Deze handleiding helpt » 

Zes vragen over de gevreesde VAR

Hoe streng toetst de Belastingdienst? En: ik wil binnenkort een freelancer inhuren, waar moet ik dan opletten? Hier vindt u de antwoorden op zes brandende vragen over de VAR » 

Opdrachtgever kan VAR telefonisch controleren

Wilt u weten of de VAR van een door u ingehuurde zzp’er klopt? U kunt dit simpel controleren door de Belastingdienst te bellen »

Meer artikelen:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
De btw-tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert Wist je dat de btw-tarieven in Europa flink verschillen? Zo is het…