DGA's hoeven zichzelf geen nota meer te sturen bij een dividenduitkering van de eigen BV. Ook voor de deelnemingsvrijstelling en de fiscale eenheid zijn de regels versoepeld.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Regels rond dividendnota versoepeld

Het niet, onjuist of onvolledig uitreiken van een dividendnota was per 1 januari 2010 al teruggebracht van een strafbaar tot een beboetbaar feit. Maar minister Jan Kees de Jager heeft de wetgeving rond de dividendnota sinds kort nog verder versoepeld.

Daarbij zijn er wel verschillen tussen DGA’s en financiële instellingen.

Lees meer over dividend in:
Wanneer moet u dividendbelasting inhouden? »

DGA’s

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is bij een dividenduitkering van de eigen BV niet langer verplicht een dividendnota aan zichzelf te sturen.

Voor zover dat al gebeurde. Want, zoals De Jager zelf stelt in antwoord op Kamervragen: er is “geen inzicht in de aantallen dividendnota’s die worden uitgereikt”.

Met als aanvulling dat De Belastingdienst zelf heeft aangegeven “niet bekend te zijn met enige vervolging in de afgelopen jaren voor deze feiten”.

Deelnemingsvrijstelling / fiscale eenheid

Een dividendnota is ook niet langer verplicht als er geen dividendbelasting wordt ingehouden in het geval er een deelnemingsvrijstelling is of als sprake is van een fiscale eenheid.

Financiële instellingen

Dividendnota’s zullen voortaan vooral worden uitgereikt door financiële instellingen die dividend uitkeren aan klanten die hun aandelen bij de bank in depot hebben gegeven. Om die tegemoet te komen is voortaan een dividendnota in elektronische vorm ook toegestaan. Dat zou “miljoenen papieren dividendnota’s per jaar” kunnen schelen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als zelfstandig ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je in mindering brengen op je belastbare winst. Daardoor hoef je minder…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Goed nieuws voor onder andere start-ups en scale-ups: de regeling voor aandelenopties wordt per 1 januari versoepeld. Wat verandert er precies en hoe…
De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14 procent, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Iedereen die…
De btw tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert bijvoorbeeld van 7,7 procent in Zwitserland tot 27 procent in Hongarije….