Voor bedrijven die innoveren of de bedrijfsvoering milieuvriendelijker, energiezuiniger of duurzamer willen maken, zijn er aantrekkelijke fiscale regelingen, zoals de WBSO, Innovatiebox, EIA, MIA en Vamil. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

WBSO
Via de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunnen bedrijven de loonkosten voor R&D verlagen waardoor zij innovatieve producten en diensten sneller op de markt kunnen brengen. De WBSO gebruikt overigens niet de veelgebruikte benaming R&D maar S&O, oftewel speur- en ontwikkelingswerk.

Het voordeel van de WBSO is een vermindering van de loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) óf een aftrek S&O (inkomstenbelasting) voor zelfstandige ondernemers die minimaal 500 uur per jaar aan R&D besteden.

Meer informatie: AgentschapNL – WBSO »

Met WBSO extra aftrek mogelijk via de RDA en de innovatiebox
Bedrijven die succesvol gebruik maken van de WBSO kunnen hun R&D-kosten nog verder verlagen via de RDA (Research en Development Aftrek) en/of de innovatiebox.

RDA
De RDA (Research en Development Aftrek) is een nieuwe fiscale regeling voor innovatieve ondernemers waarmee de overheid innovatie in Nederland wil bevorderen. Met de RDA kunnen de kosten voor R&D nog verder worden verlaagd. Dit gaat via een extra aftrekpost. Aftrekbaar zijn bijvoorbeeld kosten voor prototypes, proefopstellingen of onderzoeksapparatuur.

Bedrijven moeten voor het R&D-project wel een S&O-verklaring (WBSO) hebben.

Meer informatie: Agentschapnl.nl – RDA »

De innovatiebox
Als een R&D-project succesvol is en winst gaat opleveren, kunnen bedrijven gebruik maken van de innovatiebox. De winstbelasting bedraagt dan niet 25% of 20% maar slechts 5%. Bedrijven moeten voor het project wel een octrooi of S&O-verklaring (WBSO) hebben. Grotere bedrijven moeten beschikken over een octrooi of kwekersrecht, of op een octrooi lijkend recht.

De innovatiebox wordt uitgevoerd door de Belastingdienst.

Meer informatie: Belastingdienst – Vennootschapsbelasting »

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven die investeren in duurzame energie of energiezuinige systemen en technieken een groot deel van de kosten aftrekken van de fiscale winst. De investering levert energiebesparing, een lagere energierekening én een fiscaal voordeel op. Alle investeringen die in aanmerking komen staan op de Energielijst van de EIA.

Naast de genoemde specifieke middelen op de Energielijst, is er ook fiscale aftrek mogelijk voor (maatwerk)-investeringen die een forse energiebesparing opleveren. In de Energielijst heet dit een generieke investering.

De investeringen waarvoor u EIA kunt aanvragen staan op de Energielijst van de EIA-regeling. De Energielijst wordt jaarlijks aangepast en kunt u downloaden op de website van de Energie-investeringsaftrek.

Meer informatie: AgenschapNL – EIA »

Milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil)
Via de MIA/Vamil-regeling kunnen bedrijven een groot deel van de kosten van circa 350 minder milieu belastende investeringen aftrekken van de fiscale winst (MIA) en/of vrij afschrijven (Vamil).

Deze investeringen staan op de Milieulijst van de MIA/Vamil-regeling. De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast en kunt u downloaden op de website van de MIA/Vamil-regeling.

Meer informatie: AgenschapNL – MIA »

Aanvragen EIA en MIA/Vamil
Wilt u gebruik maken van de EIA of de MIA/Vamil dan moet u de investering binnen drie maanden na het geven van de opdracht melden bij Agentschap NL. Dat kan elektronisch via het eLoket van Agentschap NL.

Tip: Gebruik bij de aanvraag dit handige stappenplan »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…