Alles over de fiscale voordelen

De jaarwisseling is in zicht. De tijd van het jaar waarin we allemaal een beetje extra lief voor elkaar zijn en de ander graag iets geven of in het zonnetje zetten. Ook op zakelijk gebied. Je hebt dit jaar een redelijke of zelfs goede winst behaald en doet daarom graag een gift aan een goed doel. Hier is niet alleen het goede doel heel blij mee, maar jijzelf ook. Naast de gescoorde karmapunten profiteer je namelijk ook van een aantal fiscale voordelen. Wat deze fiscale voordelen zijn en hoe dit precies zit, lees je hier.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Waarom giften aan goede doelen een goed idee zijn

Dat ook de Belastingdienst voorstander is van het steunen van goede doelen is duidelijk. Zij hebben voor ondernemers die iets geven aan goede doelen namelijk belastingvoordelen in het leven geroepen. Als je als ondernemer een gift doet aan een goed doel of een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dan mag je dit aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst kun je via het programma ANBI opzoeken checken of de instelling waaraan je iets geeft inderdaad een ANBI is. Je leest hier ook aan welke voorwaarden een ANBI moet voldoen.

Giftenaftrek gewone gift

Iedere soort gift heeft weer andere regels. Zo geldt voor een gewone gift een minimum en een maximum. Deze ‘gewone giften’ zijn aftrekbaar als het bedrag hoger is dan 1% van het verzamelinkomen. Het maximaal aftrekbare bedrag is 10% van het verzamelinkomen. Het verzamelinkomen kun je berekenen door de inkomsten uit box 1, 2 en 3 bij elkaar op te tellen.

Een simpele rekensom om duidelijk te maken hoe dit precies zit:

 • Je verzamelinkomen is € 35.000
 • Je minimumbedrag is dan € 350 en je maximum € 3.500
 • Je gift bedraagt € 500.
 • Hier trek je het drempelbedrag vanaf: 500 – 350 = 150
 • Je mag dus in totaal € 150 aftrekken.

Giftenaftrek periodieke gift

Als je als bedrijf of ondernemer periodieke giften doet dan zitten hier nog meer voordelen aan. Er is dan namelijk geen minimum of maximum, waardoor het totale bedrag van de gift volledig aftrekbaar is. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan jouw periodieke gift moet voldoen. Zo moet je minimaal één keer per jaar gedurende minimaal 5 jaar geld overmaken naar een goed doel. Dit moet vastgelegd worden in een modelovereenkomst van de Belastingdienst of middels een akte van schenking bij de notaris. En tot slot moeten de bedragen die je overmaakt steeds ongeveer even hoog zijn.

Voorbeeld periodieke gift

De rekensom van de gewone gift is dus anders bij de periodieke gift. Dan ziet deze er als volgt uit:

 • Je periodieke gift bedraagt €500.
 • Je mag, als je aan de voorwaarden voldoet, dus in totaal €500 aftrekken.

Extra aftrek bij gift aan culturele ANBI

Bij een culturele ANBI kun je denken aan een museum, een bibliotheek of een schouwburg. Als je een gift doet aan zo’n ANBI mag je je gift bij het berekenen van de aftrek met 25% verhogen tot een maximum van €1.250. Deze extra aftrek geldt zowel voor gewone- als periodieke giften. Bij de gewone giften hou je dan uiteraard wel alsnog rekening met de minimumdrempel en het maximum-plafond.

Voorbeeldberekening culturele ANBI

 • Je geeft (minstens 5 jaar lang) ieder jaar €7.000 aan een culturele ANBI.
 • Je mag dit bedrag met 25% verhogen, dus: €7.000 x 25% = €1.750
 • Je maximale verhoging bedraagt, zoals we eerder zeiden, €1.250
 • Je mag dan in totaal dus aftrekken: 7.000 + 1.250 = €8.250

Steun jij het goede doel?

Dus: ga jij als ondernemer ook een goed doel steunen, karmapunten scoren en profiteren van het belastingvoordeel? Als je je het als ondernemer kunt permitteren dan is het een goed idee om te profiteren van deze win-winsituatie. Het is het voordeligst om dan te kiezen voor een periodieke gift. Geef je dit dan aan een culturele ANBI? Dan pluk hier nog wat extra vruchten van.

Wij zoeken jou!

Help De Zaak met het ontwikkelen van een nieuw innovatief product! Wij zijn opzoek naar ondernemers met personeel en een winstgevend bedrijf. Ben jij dat? Vul dan deze vragenlijst in om ons in de goede richting te helpen. 

Gerelateerd lezen:

• Het urencriterium: wat telt mee en wat niet?
• Fiscale pijn voor elektrisch rijden, maar wel goed nieuws over ‘actieradius-angst’
• Fiets van de zaak regeling 2022: welke fietsen vallen onder de nieuwe regeling? – De Zaak
• Duurzame en innovatieve aftrekposten

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….