Met Windows 8, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft, blijkt u alleen aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen over 2012 en de jaren daarna. Gebruikers van Windows 8 RT, bestemd voor tablets, kunnen helemaal geen IB-aangifte doen. Dat heeft de Belastingdienst tegenover De Zaak bevestigd.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Windows 8: alleen IB-aangifte over belastingjaar 2012

Denkt u erover om een nieuwe pc te kopen met Windows 8? Of wilt u dat nieuwe besturingssysteem van Microsoft installeren op uw huidige pc, of daarnaar upgraden?

Hou dan rekening met het volgende als u de aangifte inkomstenbelasting wilt doen.

Dit kan wel:

  • Aangifte inkomstenbelasting over 2012 en daarna;
  • Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2013.

Dit kan niet:

  • Aangifte inkomstenbelasting over de jaren vóór 2012. Een woordvoerder Belastingdienst zegt: “Wij kunnen niet garanderen dat de aangifte over 2011 met Windows 8 op elke computer goed gaat. Dat is ook de reden waarom de Belastingdienst het niet op de website heeft staan. Iemand die wel aangifte over dat jaar met Windows 8 wil doen, doet dat op eigen risico.”
  • Oude aangiftes raadplegen.

De Belastingdienst is ook niet van plan aangifte over 2011 of eerdere jaren met Windows 8 mogelijk te maken, zo leert navraag.

Windows 8 RT: geen aangifte mogelijk

Met Windows 8 RT, de aparte versie van het besturingssysteem voor hoofdzakelijk tablets, kunt u overigens helemaal geen aangifte inkomstenbelasting doen. Voor Windows 8 RT kunnen namelijk alleen apps worden gebruikt die speciaal voor die versie zijn gemaakt.

Hoewel Microsoft stelt dat de Belastingdienst een app gaat ontwikkelen waarmee wel IB-aangifte kan worden gedaan, zegt een woordvoerder van die instantie daar niets van te weten. Laat staan dat de Belastingdienst plannen zou hebben om aangiftes over voorgaande jaren mogelijk te maken.

Wat staat u te doen?

Voor alle duidelijkheid: op een desktop-computer of laptop met Windows 8 kunt u straks dus gewoon aangifte doen over 2012. Op een laptop of tablet (waar Windows 8 RT op staat) kan dat niet!

De makkelijkste oplossing voor het raadplegen of invullen van aangiftes over voorgaande jaren: doe deze, indien mogelijk, op een computer waar een oudere Windows-versie op draait.

Kunt u niet over zo’n computer beschikken, dan kunt u nog gebruikmaken van het zogenaamde downgrade-recht. Dat betekent dat u terug kunt schakelen van Windows 8 naar Windows 7 Professional of Windows Vista Business.

Let wel: dat downgrade-recht geldt alleen voor voornoemde versies van het besturingssysteem en niet voor de goedkope upgrade-aanbieding.

Belastingdienst vermeldt Windows 8 nog niet

De Belastingdienst vermeldt Windows 8 overigens nog niet bij de computereisen voor de aangifte » Dit is ook van belang als u aangifte vennootschapsbelasting of loonheffingen wilt doen.

Ondersteuning Windows

Het is wellicht nuttig om even te noteren tot wanneer Microsoft bestaande versies van Windows technisch ondersteunt.

  • Windows XP SP3: 8 april 2014
  • Windows Vista SP2: 11 april 2017
  • Windows 7 SP1: 14 Januari  2020
  • Windows 8: 10 Januari 2023

Lees ook:

Wat heeft Windows 8 voor u in petto? »
7 belasting-apps voor iPad en iPhone »
Voldoet uw computer aan de eisen van de fiscus? »
DigiD aanvragen »
– Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2013 »

Tip! 

Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Goed nieuws voor onder andere start-ups en scale-ups: de regeling voor aandelenopties wordt per 1 januari versoepeld. Wat verandert er precies en hoe…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Een fusie: twee bedrijven besluiten voortaan samen verder te gaan. Of het een gelukkige verbintenis wordt, is moeilijk te voorspellen, maar veel…
De btw-aangifte is verplicht als je ondernemer bent voor de omzetbelasting. De aangifte kan per maand zijn, per kwartaal of soms per jaar. Bovendien is…
Je bent ondernemer en geeft graag iets terug aan de maatschappij. Of je wil jaarlijks een bedrag schenken aan een goed doel. Of nog een andere…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…