De verhoging van het hoogste btw-tarief in de omzetbelasting van 19% naar 21% gaat, net als bij eerdere aanpassingen, gepaard met een overgangsmaatregel. Lees hier hoe deze eruit ziet.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Overgangsmaatregel verhoging btw-tarief naar 21%

In het kort komt het er op neer dat het moment waarop u een dienst of goed levert, bepaalt of u 19% of 21% btw berekent, en niet het moment waarop u de factuur uitreikt.

De overgangsmaatregel ziet er als volgt uit:

1. U berekent 19% btw als u een goed of dienst leverde vóór 1 oktober, óók als u op of na die datum de factuur uitreikt en/of de betaling binnen heeft;

2. U berekent 21% btw als u ná 1 oktober een goed of dienst levert. Als u vóór die datum de factuur heeft uitgereikt of de betaling heeft ontvangen, draagt u daarover 19% btw af. Op 1 oktober bent u dan echter nog het verschil tussen de 21% en 19% verschuldigd. Dat bedrag verwerkt u in de btw-aangifte van oktober of het vierde kwartaal.

3. Levert u ná 30 september een onroerend goed op basis van een vóór 1 oktober gesloten overeenkomst tegen een vergoeding in termijnen, dan blijft het btw-tarief over de vóór 1 oktober vervallen termijnen 19%.

4. Levert u na 30 september een onroerende zaak inclusief stoffen, waaronder grond, op basis van een vóór 1 oktober gesloten overeenkomst, dan blijft het btw-tarief 19% voor het deel van de vergoeding dat gelijk is aan de som van de vóór 1 oktober vervallen termijnen en de kosten van de vóór die datum ter beschikking gestelde stoffen.

Zie ook:

Hoogste btw-tarief op 1 oktober naar 21% »
Uitstelregeling btw en loonbelasting kleine ondernemer »
Nieuwe factureringsregels btw per 1 januari 2013 »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Ben je als ondernemer op zoek naar manieren om je belastingdruk te verlagen en meer geld in je bedrijf te houden? Dan kan de…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
Wil je als directeur-grootaandeelhouder jaarlijks duizenden euro’s besparen? Met deze drie fiscale tips betaal je minder belasting. Van voordelig…