Vanaf 1 januari 2015 vervangt de werkkostenregeling alle regels en uitzonderingen die er momenteel bestaan rond onbelaste vergoedingen aan personeel. Als werkgever mag u in 2015 1,2% van de totale loonsom uitgeven aan bijvoorbeeld kerstpakketten, bedrijfsfitness, de fiets van de zaak en bedrijfsuitjes.

De recreatiesector houdt zijn hart vast. Mocht een werkgever tot dit jaar nog € 454 per werknemer per jaar onbelast uitgeven aan een bedrijfsuitje of personeelsfeest, nu valt dit allemaal binnen de werkkostenregeling (WKR). Voor een werknemer met een modaal salaris (€ 34.500) komt dit neer op € 466,85 per jaar voor álle onbelaste vergoedingen.

Geschrapt?
Mira Levi is lobbyist voor de branchevereniging van de recreatiesector, RECRON. “Wij zijn bang dat bedrijven hun accountants zullen vragen niet boven deze vrije ruimte aan vergoedingen te komen. Daarboven moet namelijk 80% belasting worden betaald. Wij zijn bang dat het bedrijfsuitje, dat vaak in of op een recreatief bedrijf wordt georganiseerd, een van de eerste dingen is dat dan wordt geschrapt.”

Oneerlijke concurrentie
Levi vreest bovendien voor oneerlijke concurrentie. “Een personeelsfeest of bedrijfsactiviteit op de werkplek valt niet onder de regeling, op een andere locatie wel. Grote bedrijven kunnen natuurlijk makkelijker een feest geven in een eigen hal of kantine dan kleine bedrijven. En de kosten voor catering in het eigen bedrijfsgebouw hoeven niet onder de WKR te vallen, maar eten en drinken op een andere locatie wel. Je krijgt dus hele rare concurrentie binnen de recreatiesector. Voor cateraars is het fantastisch, voor restauranthouders vreselijk.”

Annuleringen
Toine van der Klooster is een van de eigenaren van Landgoed de Biestheuvel in het Brabantse Hoogeloon. Het landgoed heeft vier horecazalen, 23 hectare aan grond en negen groepsaccommodaties met in totaal 245 slaapplekken. Er worden meer dan veertig outdooractiviteiten aangeboden, van paintballen tot klimmen tot schapen drijven of een workshop schilderen. Regelmatig zijn er grote bedrijfsfeesten op het landgoed. 

“De nieuwe werkkostenregeling kost mij tot nu toe € 80.000. Dan gaat het om offertes die eigenlijk al zo goed als goedgekeurd waren, maar waarvan nu tegen mij wordt gezegd dat het vanwege de WKR niet door kan gaan.” De zakelijke markt is belangrijk voor Van der Klooster, die ongeveer zestig man personeel in dienst heeft. “De horecatak van mijn bedrijf moet het voor ongeveer 65% van zakelijke klanten hebben, de outdooractiviteiten voor 25% en de accommodaties voor 20%. Ik maak me grote zorgen voor volgend jaar. En dat terwijl het dit jaar voor het eerst sinds de crisis weer iets beter ging.” 

Diensten aanbieden op locatie is voor Van der Klooster geen optie. “Ik heb hier een heel landgoed met vier horecagebouwen. Als ik zou moeten cateren, moet ik allemaal voertuigen moeten aanschaffen en moet het personeel gaan reizen. Dat wordt erg duur. Ook een klimtoren kan ik niet even verplaatsen naar het eigen terrein van een bedrijf.”

Outdoor
Vooral buitensportbedrijven zullen last hebben van de nieuwe regeling, verwacht Levi. “Wij hebben onderzoek gedaan onder onze leden en in de buitensport werken zij voor 75 procent voor de zakelijke markt. Dagattracties zoals pretparken hebben gemiddeld 25 procent zakelijke klanten, groepsaccommodaties zoals bungalowparken en campings halen zo’n 20 procent van hun omzet uit de zakelijke markt.”

Toch wil staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) geen uitzondering maken voor het bedrijfsuitje. Levi: “De WKR komt juist in plaats van alle uitzonderingen. Maar wij denken dat hij niet goed heeft nagedacht over de onbedoelde negatieve effecten voor een sector als de buitensport. Jammer, want een sportieve bedrijfsactiviteit zal nu waarschijnlijk worden vervangen voor een minder gezond personeelsfeest in het eigen gebouw, waar je alleen maar kunt zitten of staan.”

Trainingen
Er is wel een ontsnappingsmogelijkheid. Cursussen en trainingen voor personeel vallen niet onder de WKR. Een sportieve activiteit met alle medewerkers kan heel goed een training in teambuilding zijn. Levi: “Als je een trainer meeneemt die na sportieve groepsactiviteiten uitleg en oefeningen geeft en meer de nadruk legt op het samenwerken, valt de activiteit niet onder de WKR. Bedrijfsuitjes moeten dan een wat serieuzer karakter krijgen.”

Van der Klooster is hier sceptisch over. “We weten natuurlijk al een paar jaar dat de WKR eraan komt en wij hadden verwacht dat bedrijven daar al meer op zouden anticiperen. Bij ons kun je ook vergaderen en activiteiten doen die echt gericht zijn op teambuilding. Dat valt dan niet onder de WKR. Maar de laatste anderhalve maand krijg ik toch veel annuleringen uit de zakelijke hoek voor volgend jaar vanwege de WKR. Ik denk dat bedrijven de komende anderhalf, twee jaar vooral heel huiverig zullen zijn om kosten te maken voor werknemers, en daarom voor de zekerheid hun bedrijfsfeestjes op het eigen terrein zullen organiseren of zullen afzeggen. Dat zal wel invloed hebben op mijn omzet de komende jaren.”

Lees ook: 
Checklist Wet Werk en zekerheid »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ontvang kortingscode gratis tankpas

Met een volgetankte auto naar je klant, op de OV-fiets naar je meeting of snel de trein in om nog even te werken. Wat je ook kiest, met MoveMove ben je zo onderweg.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…