De Belastingdienst gaat zzp'ers in zorg, onderwijs, ICT, transport en bouw strenger controleren. Dat schrijven drie verantwoordelijke bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer. 
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Asscher (Sociale Zaken), samen met de staatssecretarissen van Volksgezondheid en Financiën, nog eens duidelijk gemaakt hoe de Belastingdienst de werkrelatie van zzp’ers zal beoordelen. De bewindsman beantwoordt daarmee vragen van D66, SP, PVV en CDA.
 
Contracten
Aanleiding voor de Kamervragen is de onduidelijkheid over zzp’ers die werkzaam zijn in de (thuis)zorg. ‘In bepaalde gevallen is een situatie ontstaan dat arbeidsrelaties niet (meer) aan de vereisten van de fiscale en sociaalverzekeringsrechtelijke regelgeving voldoen’, zoals de bewindslieden het in hun brief verwoorden.
 
Er volgde aanpassing van wet- en regelgeving die het mogelijk maakt dat voor de ‘AWBZ thuiszorg in natura’ ook de zelfstandig zorgverlener direct met een zorgkantoor een contract kan sluiten. Daarnaast kan een zzp’er ook met cliënten een contract afsluiten.  
 
Pilot
Drie jaar geleden is de Belastingdienst een regionale pilot gestart om de juridische constructie in de praktijk te testen. In de brief wordt gesteld dat “deze pilot heeft gewerkt, o mdat de Belastingdienst heeft geconstateerd dat het zorgkantoor niet kan worden aangemerkt als de werkgever van de zorgverlener.” 
 
De pilot is inmiddels landelijk uitgebreid. Er doen nu 750 zelfstandigen mee. Om ook anderen de mogelijkheid te geven hun werk te hervatten, zal de Belastingdienst de pilot ook voor hen openstellen. Het ministerie van VWS gaat daar binnenkort over praten met de zorgkantoren.
 
VAR-Wuo
De Belastingdienst kan dan mensen waarvan de VAR-Wuo eind 2013 is herzien, daarvan op de hoogte brengen. 
 
Verder wil het kabinet onderzoek doen naar de gevolgen van een ‘duurzaam systeem van arbeidsrelaties in de zorg’. De verwachting is dat het resultaat van dat onderzoek ‘rond de zomer’ bekend is.
 
Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 
 
Lees ook:
 
 
 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Zakelijke rekening

Tijd voor een (nieuwe) zakelijke rekening in 2022? Het bankpakket Knab Zakelijk is de voordeligste keuze voor zzp’ers en kleine ondernemers. Alles voor een vaste prijs per maand en jaarlijks 1.000 gratis transacties.

Lees ook…