De btw-regels zijn niet in elk land hetzelfde, wat lastig kan zijn als je over de grens zaken doet. In dit artikel vijf valkuilen. 

Als het om btw en internationaal ondernemen gaat, zijn er een heleboel regels waaraan je je moet houden. Voorkom boetes en regel je zaakjes vooraf goed. Let vooral op deze valkuilen.

1. Aantonen dat goederen het land hebben verlaten
Voor goederen die worden verkocht aan het buitenland, geldt het btw-nultarief. De leverancier moet echter kunnen aantonen dat de goederen ook echt het land hebben verlaten en niet btw-vrij op de zwarte markt terecht zijn gekomen. Dat is lastig bij afhaaltransacties, omdat je dat niet zelf het vervoer doet.

2. Aangifte bij ABC-transactie
Bij een ABC-transactie verkoopt leverancier A in bijvoorbeeld Duitsland een partij goederen aan ondernemer B in Frankrijk, die dezelfde goederen weer verkoopt aan partij C in Griekenland. De goederen worden veelal rechtstreeks geleverd van A naar C. Die aangifte gaat echter vaak fout, omdat niet naar de hele keten wordt gekeken om te bepalen waar de levering en de verwerking zijn belast.

3. Fiscaal vertegenwoordiger is soms verplicht
Een ondernemer die in een ander land belastingplichtig is, kan een fiscaal vertegenwoordiger in de hand nemen voor de aangifte, listing en betaling van de btw. Ondernemers weten echter niet altijd dat ze soms verplicht zijn om een dergelijke vertegenwoordiger aan te stellen. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat elke lidstaat hiervoor weer zijn eigen regels heeft.

4. Grote verschillen tussen EU-landen
Er zijn Europese btw-regels, ja, maar er bestaan desondanks grote verschillen tussen lidstaten als het gaat om vrijstellingen, (verlaagde) tarieven, factuureisen en verleggingsregelingen. Ondernemers weten daardoor niet altijd of een bepaald goed of dienst in een land is vrijgesteld, of dat de btw bij invoer wel of niet naar de aangifte kan worden verlegd.

5. Is het een goed of een dienst
De regels voor goederenleveringen en diensten verschillen behoorlijk. Maar het is soms lastig om te bepalen of het gaat om een goed of een dienst, zoals bij assemblagewerkzaamheden.

* Wilt u nagaan of een aankoop binnen de EU een intracommunautaire verwerving is die in Nederland is belast? Op de site van de Belastingdienst staat daarvoor een handig hulpmiddel »

Meer van dergelijke hulpmiddelen vindt u in 7 handige berekenaars van de Belastingdienst »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Tankpas via De Zaak

Met een volgetankte auto naar je klant, op de OV-fiets naar je meeting of snel de trein in om nog even te werken. Wat je ook kiest, met MoveMove ben je zo onderweg. Probeer 3 maanden gratis via De Zaak.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…