Op 1 oktober gaat het btw-tarief van 19% naar 21%. Webwinkeliers krijgen te maken met een paar belangrijke gevolgen, bijvoorbeeld dat 1 oktober een maandag is. Bestellingen op 29 of 30 september vallen daardoor in het weekend, waardoor u problemen kunt krijgen met de leveringsdatum, die bepalend is voor het btw-tarief.

Btw-tarief omhoog naar 21%
Het btw-tarief dat u heft over de producten en diensten die u verkoopt, gaat 1 oktober omhoog, van 19% naar 21%. Pas het tarief tijdig aan. Het lage tarief blijft op 6%.

Maar er is meer dat u moet weten.

Wanneer heft u het nieuwe btw-tarief?
Belangrijk hierbij is dat de leveringsdatum bepalend is voor het nieuwe tarief, en niet de factuurdatum. In de praktijk betekent dat er een paar scenario’s denkbaar zijn rond 1 oktober:

U heft 19% btw
1) Over bestellingen die voor 1 oktober gefactureerd en geleverd zijn.
2) Over bestellingen die in september zijn gedaan en geleverd, maar 1 oktober of later worden gefactureerd.

U heft 21% btw
1) Over alle bestellingen die u krijgt én levert op of vanaf 1 oktober.

U kunt besluiten om bij deze bestellingen wel 19% te heffen en uiteindelijk 21% af te dragen of  in het weekend het btw-tarief al te wijzigen naar 21%.

1 oktober is een maandag
Let op: 1 oktober is een maandag, bestellingen op 29 of 30 september vallen in het weekend. U levert dan dus waarschijnlijk niet eerder dan maandag en dan geldt het 21% btw-tarief.

Automatisch aanpassen?
Bij sommige leveranciers van webwinkelsoftware kunt u overigens een automatische aanpassing (laten) doen voor het btw-tarief dat u heft over uw prijzen. U hoeft dan het nieuwe tarief maar eenmaal aan te passen en niet voor elk product afzonderlijk.

Het gevolg voor uw prijsbeleid
Het verhogen van het btw-tarief heeft gevolgen voor uw prijsbeleid. Als webwinkelier moet u bepalen of u die 2% doorberekent aan uw klanten of voor eigen rekening neemt. Dat kan invloed hebben op de prijs van uw producten.

Veel webwinkeliers hanteren prijzen inclusief btw. Dat zijn vaak mooie, afgeronde prijzen. Denk aan € 19,95 of € 79,-. Bij het aanpassen van de btw, verandert dus ook de prijs van uw product. Die € 19,95 wordt dan ineens € 20,33.

Een goed moment dus om uw prijsbeleid onder de loep te nemen en zélfs de tariefverhoging in uw voordeel te laten werken. Bereken van tevoren of u genoeg marge overhoudt op bepaalde artikelen, óf en van welke producten u prijzen wilt aanpassen.

Past u bijvoorbeeld van al uw producten de prijzen aan of alleen van de meest verkochte artikelen? En rekent u de extra btw door, of betaalt u die zelf? Of laat u de prijzen nu ongewijzigd, om ze later alsnog te verhogen?

Btw-tarief op meer plekken aanpassen
Uw webwinkel is niet de enige plek waar het aanpassen van het btw-tarief nodig is. Denk aan de vermelding van het tarief op uw facturen en algemene voorwaarden, in uw uitingen (online, folders, tariefkaarten) en in de boekhouding.

Lees ook:
Hoogste btw-tarief op 1 oktober naar 21% »
Overgangsmaatregel btw-verhoging naar 21% »

 

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…