Moeten wij nog uitleggen wat crowdfunding is? Toen de banken ongeveer zeven jaar geleden de kredietverlening aan kleine bedrijven tot een minimum beperkten, raakte crowdfunding in de lift. Vorig jaar werd er in totaal 63 miljoen euro langs deze weg opgehaald. Dit jaar zal dat bedrag naar verwachting zeker tien procent hoger liggen. Een van de meer succesvollere crowdfunding platforms is Kapitaal Op Maat. De Zaak sprak met directeur Pim van de Velde over de feiten en cijfers.

Inhoudsopgave

Met je zakelijk vermogen je dromen uit laten komen? Sparen voor je bedrijf of je pensioen? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Minimale investeringsaanvraag

Kapitaal Op Maat is een online platform dat investeerders en ondernemers bij elkaar brengt. Elke ondernemer met een financieel gedegen project kan via dit platform zijn of haar project aanbieden. Zowel particuliere als zakelijke beleggers kunnen er vervolgens geld insteken. Kapitaal Op Maat noemt dit Bankvrij financieren.

Om crowdfinancing voor een zo groot mogelijke doelgroep aantrekkelijk te houden, hanteert Kapitaal Op Maat een beperkt aantal spelregels. Zowel bestaande bedrijven als startende ondernemers zijn welkom. De minimale investeringsaanvraag bedraagt € 25.000,-, de maximale aanvraag € 500.000,-.

Feiten en cijfers

Van de Velde: “Sinds het ontstaan van Kapitaal Op Maat (augustus 2013) hebben 100 bedrijven een succesvolle investering weten te realiseren via ons platform.” Zie de infographic hieronder met feiten en cijfers van Kapitaal Op Maat:

Slagingspercentage

“Wij kunnen bogen op een slagingspercentage van 90% (met andere woorden: 90% van alle projecten die op ons platform worden gepubliceerd, krijgt 100% van het doelbedrag bij elkaar). Daar staat tegenover dat driekwart van alle aanvragen wordt afgewezen. De aanvragen worden namelijk behandeld door een panel van financiële experts, die elk project nauwkeurig beoordelen. Op basis van historische gegevens (zoals een jaarrekening) en prognoses, aangevuld met een identiteitscheck en een check op het betaalmoraal, beoordelen zij je plan.”

Stijging aantal aanvragen

Aangezien banken de kredietkraan nog maar mondjesmaat opendraaien, blijven de aanvragen voor crowdfunding stijgen. Van de Velde: “Dat verandert niets aan het aantal afwijzingen, dat blijft hetzelfde.”

“Gemiddeld gaat het om bedragen van € 100.000,-, voornamelijk gericht op groei- en/of werkkapitaal. Het gaat daarbij om bedrijven van uiteenlopende aard: zowel de bakker als het softwarehuis. Gemiddeld hebben de bedrijven ongeveer tien man personeel in vaste dienst.”

Auteur: De Zaak/FS

Benieuwd hoe jij slim vermogen opbouwt? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Lees ook…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…
Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of…
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…