Investeren in duurzaamheid verdient zichzelf in veel gevallen terug. Is de terugverdientijd minder dan vijf jaar? Dan kun je zelfs wettelijk verplicht zijn duurzame maatregelen door te voeren. Maar het is niet altijd eenvoudig de terugverdientijd te berekenen of te bepalen of deze wettelijke verplichtingen in jouw specifieke geval gelden. Zeker omdat niet alle bepalende factoren voor de hand liggen. Wij stippen 4 punten aan waar je wellicht nog niet aan dacht.

Inhoudsopgave

Met je zakelijk vermogen je dromen uit laten komen? Sparen voor je bedrijf of je pensioen? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Ben jij al bekend met duurzaam investeren? De Zaak legt je de 4 aandachtspunten rondom duurzaam investeren en de terugverdientijd van de investering aan je uit.

1. Eisen aan duurzaamheid bij aanbestedingen

Duurzaamheid speelt bij overheidsaanbestedingen een steeds grotere rol. Het is uitgegroeid tot een belangrijke gunfactor. De opkomst van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) zorgt ervoor dat er bij aanbestedingen vanuit de overheid niet alleen aandacht is voor prijs en kwaliteit, maar ook voor de impact op het milieu en sociale aspecten. De aandacht voor duurzaamheid is wettelijk vastgelegd in de gewijzigde Aanbestedingswet 2012, die sinds 1 juli 2016 van kracht is.

Door te investeren in duurzaamheid kun je jouw positie bij overheidsaanbestedingen dan ook versterken. Verwacht je hierdoor meer aanbestedingen te winnen, dan kan dit extra omzet opleveren die je kunt meenemen in de berekening van de terugverdientijd van een duurzame maatregel.

2. Subsidies en fiscale regelingen

Overweeg je een duurzame investering? Wellicht kom je in aanmerking voor een subsidie waarmee de Nederlandse overheid duurzaam ondernemen aanmoedigt. Een voorbeeld is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor biomassaketels, warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels. Denk echter ook aan de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie geldt voor bedrijven en (non-profit)instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windmolen.

Naast subsidies zijn er ook fiscale voordelen voor partijen die investeren in duurzame maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn:

• De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
• Energie-investeringsaftrek (EIA)
• Regeling Verlaagd Tarief (ook wel Postcoderoosregeling)

Door een beroep te doen op subsidies en fiscale regelingen valt een investering in een duurzame maatregel lager uit. Dat verkort de terugverdientijd. Neem dus ook deze factoren mee in je berekening.

3. Initiële investering en beoogde besparing

Bij het berekenen van de terugverdientijd speelt de initiële investering in een maatregel een belangrijke rol. Deze investering verdien je terug door de besparing die je dankzij deze maatregel verwacht te realiseren. Denk hierbij echter niet alleen aan de besparing op de energierekening, maar ook aan bijkomende voordelen zoals een besparing in tijd. Je berekent de terugverdientijd door de initiële investering te delen door de beoogde besparing.

4. Oude systemen en producten verkopen

Duurzame investeringen leiden er in sommige gevallen toe dat bestaande installaties, systemen of producten binnen een organisatie worden vervangen door duurzamere exemplaren. Deze vervangen producten zijn niet per definitie onbruikbaar geworden. Wellicht kun je ze doorverkopen aan een derde partij en hiermee inkomsten genereren. Ook de verwachte opbrengsten van bijvoorbeeld oude apparatuur kunnen hierdoor impact hebben op je terugverdientijd.

EnergieCoach

Het mag duidelijk zijn: veel factoren spelen een rol bij het berekenen van de terugverdientijd. Bovendien is het niet altijd eenvoudig deze factoren te vertalen naar financiële waarde. Deze complexiteit maakt het berekenen van de terugverdientijd niet alleen tijdrovend, maar ook foutgevoelig. De EnergieCoach van Eneco kan je bedrijf helpen meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van besparende maatregelen. De EnergieCoach maakt tevens gebruik van de werkelijke meetdata. Hierdoor bespaar je niet alleen op papier, maar zie je ook exact terug hoeveel je hebt bespaard met verschillende maatregelen. Daarnaast helpt de EnergieCoach je bedrijf te voldoen aan (eventuele) energiewetgeving.

Wanneer je gebruik wilt maken van de EnergieCoach komt een adviseur bij je op bezoek en maakt een analyse van jouw gebouw. Op basis van deze analyse ontvang je praktisch advies toegespitst op jouw organisatie en krijg je inzicht in relevante duurzame maatregelen die je kunt doorvoeren, inclusief de benodigde investering en beoogde terugverdientijd.

Benieuwd naar de toegevoegde waarde die de EnergieCoach voor jouw organisatie kan opleveren? Goossens Wonen & Slapen maakte eerder gebruik van de dienst en bracht hiermee relevante duurzame maatregelen voor haar organisatie in kaart. Welke inzichten de EnergieCoach Goossens Wonen & Slapen heeft opgeleverd, zie je in onderstaande video.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eneco

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Benieuwd hoe jij slim vermogen opbouwt? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Lees ook…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…
Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of…