Vastgoed is een belegging voor de langere termijn. Hiermee kan je goede rendementen behalen. De zeer lage hypotheekrente maakt de aankoop van vastgoed aantrekkelijk. Vastgoed is bovendien tastbaar. Je kant er ‘naartoe fietsen en het aanraken’. De mogelijkheden voor vastgoedbeleggingen en de voor- en nadelen zetten we voor jou op een rijtje.

Snel en gemakkelijk inzicht krijgen in wat je kunt lenen voor een bedrijfspand? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.

Inhoudsopgave

Hoe werkt beleggen in vastgoed?

Het kenmerk van een belegging in vastgoed; een woning, kantoor, winkel, gezondheidscentrum, of een combinatie hiervan, is dat een huurder voor de inkomstenstroom zorgt. Daarvan moeten de hypotheekrente en (onderhouds)kosten worden betaald door de eigenaar / belegger. Het verschil tussen deze huuropbrengsten en kosten is het directe rendement.

Het indirecte rendement betreft de waardeverandering van het vastgoed tussen het moment van aankoop en verkoop.  

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Waarom is beleggen in vastgoed interessant?

Investeren in vastgoed is nu aantrekkelijk vanwege de uitzonderlijk lage rente op spaargeld en de lage rentekosten voor leningen. Terwijl de lage rente nadelig is voor spaargeld, want dit wordt steeds iets minder waard, is de lage hypotheekrente juist gunstig voor de aankoop van vastgoed met een hypothecaire lening. 

Vastgoed is bovendien tastbaar, inflatiebestendig én geeft in de regel een voorspelbaar rendement uit huurinkomsten. Hoewel prijzen van huizen of kantoorpanden ook kunnen dalen, profiteren beleggers op lange termijn meestal van een stabiele waardegroei van vastgoed. 

Als je je geld voorlopig niet nodig heeft, kan beleggen in vastgoed een interessante manier zijn om vermogen op te bouwen. 

Wat zijn de mogelijkheden van beleggen in vastgoed?

Er zijn 4 verschillende mogelijkheden om in vastgoed te beleggen:

  1. Vastgoed in een ‘open-end’ fonds
  2. Vastgoed in een ‘closed’ end fonds
  3. Beursgenoteerde vastgoedaandelen 
  4. Zelf panden aankopen

Vastgoed beleggen in een ‘open-end’ fonds  

Bij een ‘open-end’ fonds geef je de selectie en het beheer van het vastgoed uit handen aan professioneel management, de fondsbeheerder. De fondsbeheerder is actief bezig met het management van de portefeuille en heeft de mogelijkheid te investeren en actief te reageren op veranderende marktomstandigheden door bijvoorbeeld te verkopen. 

 Bij een open-end fonds is het altijd mogelijk om de belegging uit te breiden en uitstappen is mogelijk, onder voorwaarden. Als belegger profiteer je doorgaans van een hoog, voorspelbaar rendement en regelmatige uitkeringen uit de huuropbrengsten, evenals de stabiele waardestijging van het vastgoed. 

Voordelen ‘open-end’ fonds:

  • Professionals verantwoordelijk voor aankoop en beheer
  • Gespreide portefeuille
  • Verhandelbaar (in- en uitstappen mogelijk)
  • Regelmatige uitkeringen uit hoog, voorspelbaar rendement
  • Stabiele waardestijging
  • Investeringen binnen de portefeuille mogelijk 

Nadeel ‘open end’ fonds:

  • Geen invloed op aankoop en beheer

Vastgoed in een ‘closed-end’fonds

Bij een ‘closed-end’ fonds staat het aantal aandelen en de looptijd vast. Als belegger kan je jouw belegging niet verkopen of uitbreiden. Meestal loopt zo’n fonds zeven tot tien jaar, waarna verkoop van het hele fonds of de specifieke panden plaatsvindt. 

In beide gevallen geef je de selectie en het beheer van het vastgoed uit handen aan professioneel management. Als belegger profiteer je doorgaans van een hoog, voorspelbaar rendement en regelmatige uitkeringen uit de huuropbrengsten, evenals de stabiele waardestijging van het vastgoed.

Voordelen ‘closed end’ fonds:

  • Verantwoordelijkheid aankoop en beheer door professionals
  • Gespreide portefeuille
  • Regelmatige uitkeringen uit hoog, voorspelbaar rendement
  • Stabiele waardestijging

Nadelen ‘closed end’ fonds:

  • Verhandelbaarheid niet mogelijk
  • Termijn beperkt tot circa 10 jaar

Beursgenoteerde vastgoedaandelen kopen

In dit geval koop je aandelen in een vastgoedonderneming met een notering op de effectenbeurs. Hiermee geef je de aankoop en het beheer van panden uit handen aan het management. De vastgoedonderneming heeft vaak een gespreide portefeuille van (specifieke) objecten.

Aandelen in beursgenoteerd vastgoed zijn makkelijk te verhandelen. Als de koers stijgt zijn jouw aandelen meer waard en kan je direct via de beurs verkopen. Maar de prijs kan ook dalen. Wel krijg je in de regel (half)jaarlijks ook dividend uitgekeerd. Beursgenoteerd vastgoed is afhankelijk van het beurssentiment dat snel kan veranderen.

Voordelen:

  • Geen verantwoordelijkheid aankoop en beheer 
  • Gespreide portefeuille
  • Direct verhandelbaar
  • Regelmatige dividenduitkering 

Nadelen:

  • Weinig invloed aankoop en beheer
  • Beurssentiment kan snel omslaan

Zelf panden aankopen

Heb je voldoende tijd, kennis en middelen om zelf vastgoed aan te kopen? Dan kan je overwegen bijvoorbeeld een appartement, bedrijfsruimte of winkel aan te kopen. Dan dien je wel zelf voor een huurder en het beheer (w.o. onderhoud en eventueel financiering) te zorgen. 

Een goede spreiding van objecten is vaak lastig, want dat vergt een aanzienlijk vermogen. De verhandelbaarheid op korte termijn is beperkt. Je incasseert wel direct de maandelijkse huurinkomsten en bepaalt zelf de uitgaven. Je bent zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen.

Voordelen van zelf een pand kopen:

  • Zelf verantwoordelijk voor aankoop en beheer
  • Direct incasseren maandelijkse huurinkomsten

Nadelen van een pand kopen:

  • Goede spreiding lastig
  • Niet direct verhandelbaar

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Zakelijk vastgoed op het oog en benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensoom haalbaar is

Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
i.s.m.
Paul Robert Visscher is een succesvolle ondernemer met een niet alledaagse business. Hij is leidekker en restaureert onder meer oude gebouwen zoals…
Ben je van een plan een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je in 2024 10,4 % overdrachtsbelasting. Koop je een woning om zelf in te wonen mét een…
i.s.m.
Het komt steeds vaker voor dat een persoonlijke relatie het pand van een ondernemer wil financieren. Mogelijk speelt hierop in met haar nieuwe dienst:…
i.s.m.
Overstromingen, droogte, hagelstenen als tennisballen, bosbranden, mislukte oogsten en een toename van vluchtelingenstromen. Het hangt allemaal samen…
Krijg je in 2024 te maken met een huurverhoging voor jouw bedrijfsruimte? Dan is goed om te weten wat de regels en wat je rechten zijn. In de wereld…
i.s.m.
Een zwemschooleigenaresse die de exploitatie van het centrumgebouw ter hand neemt om deze van verval te behoeden. Geen standaardverhaal, zeker niet wat…