Heb jij ook zo'n hekel aan boekhouden? Het hoort nou eenmaal bij ondernemen. Gelukkig zijn er manieren om je administratie slim in te richten. Hiermee voorkom je onnodig verlies van tijd en geld. We zetten 5 veel gemaakte administratieve blunders voor je op een rij. Zorg dat jij deze fouten niet maakt.

Inhoudsopgave

Boekhoudblunder 1: Kosten privé en zakelijk niet direct scheiden

Je zakelijke uitgaven mixen met je privékosten is niet handig. Als je begint met ondernemen is het aan te raden om direct al een duidelijke scheiding te maken tussen zakelijke en privékosten. Naarmate je administratie uitgebreider wordt, is hier geen ontkomen meer aan. Door het bij aanvang te regelen, bespaar je later veel werk bij het uitsplitsen van je zakelijke en privérekeningen.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Boekhoudblunder 2: Achterstallige en rommelige administratie

Hoe financieel gezond is jouw bedrijf op dit moment? Wat is de te verwachten winst? Welke kosten komen eraan? Als je die vragen direct kunt beantwoorden aan de hand van je administratie ben je op de goede weg. Door gebruik te maken van moderne technieken kun je jezelf veel moeite besparen. Met online boekhoudsoftware kun je de administratie eenvoudig bijhouden en heb je direct inzicht in je bedrijfsresultaten. Heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan met online boekhouden, laat het dan over aan een online boekhouder. Je complete administratie wordt dan online geregeld en je hebt direct inzicht in je bedrijfsresultaten.

Boekhoudblunder 3: Geen geld opzij zetten voor belastingen

Het lijkt zo simpel. Je betaalt een deel belasting over je inkomsten. Dat bedrag moet je dan wel reserveren voor de belastingdienst. Het is verleidelijk om je inkomsten direct te investeren. Het is verstandig om bij iedere opdracht 20 tot 30 procent van de inkomsten te reserveren voor af te dragen belastingen. Op deze manier word je aan het einde van het jaar niet verrast door een onverwachte belastingaanslag.

Boekhoudblunder 4: Fiscaal voordeel mislopen

Benut jij alle aftrekposten en slimme kortingen op je belasting? Wanneer je als ondernemer je belastingaangiften zelf regelt, is de kans groot dat je fiscaal voordeel misloopt. De bekendste aftrekposten worden vaak wel goed toegepast, maar specifieke mogelijkheden, uitzonderingen en kleinere regels worden vaak vergeten. De Belastingdienst komt ook continu met nieuwe wijzigingen en aftrekposten. Het is slim om in ieder geval advies te vragen aan een boekhouder of je boekhouding en aangiften uitbesteden. Dit hoeft tegenwoordig niet meer gepaard te gaan met hoge rekeningen. Door je belastingaangifte online uit te besteden, bespaar je veel geld én tijd.

Boekhoudblunder 5: Foute facturen

Hoe maak jij facturen? Handmatig facturen maken met behulp van Word of Excel is risicovol. De kans op fouten is hierdoor vele malen groter dan wanneer je gebruikmaakt van handige online tools. Online tools bieden overzicht en geven je vaak handvatten om debiteurenbeheer beter op te pakken. Naast het feit dat het je veel tijd kan besparen, kunnen fouten in je administratie bij een controle van de Belastingdienst boetes opleveren. Zorg dus voor een sterke, foutloze facturatieprocedure.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl  uitproberen.

Gerelateerd lezen:

• Aftrekposten voor ondernemers
• Aangifte btw: zo werkt het
• 12 vragen en antwoorden over afschrijven

e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat er de komende jaren op fiscaal gebied veel veranderen, als zij dividend aan zichzelf willen uitkeren….
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Je hebt een opdracht aangenomen voor een paar maanden. Hard gewerkt. En nu is het tijd om betaald te worden. Je stuurt de factuur. En dan wordt het…
Er zijn veel verschillende soorten goodwill. En de beste methode om de goodwill te berekenen, bestaat niet. Het is vaak een onderhandelingsproces,…
Wat is een goede prijs voor mijn product? Het is een van de belangrijkste vragen die een ondernemer zich moet stellen. Een gedegen kostprijsberekening…
Wist je dat cashflowproblemen een van de grootste oorzaken zijn van faillissementen in het mkb? Zelfs als de zaken goed gaan en je keurige cijfers…