Categorieën

Bijna de helft van de ondernemers zou graag zien dat hun accountant betere dienstverlening levert. Een groot deel van de ondernemers wil de accountant inschakelen voor advies bij bedrijfsopvolging, het aanleveren van stuurinformatie en het maken van prognoses. Dit blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau en De Zaak onder ruim 300 ondernemers.

Accountantskantoren hebben de afgelopen drie jaar hun omzet met 3% zien teruglopen. Behalve de crisis kunnen als oorzaken voor die teruggang de verdere digitalisering en automatisering worden genoemd, maar ook de standaardisering van de gegevens waarmee accountants werken (SBR).
Dat betekent meer ICT en minder handmatig administratief werk, waardoor er andere vaardigheden van medewerkers wordt gevraagd. Daarnaast zijn klanten kritischer en minder trouw aan een kantoor.
Door al die ontwikkelingen verwacht ING Economisch Bureau een verdere omzetdaling tot en met 2013 van nog eens 3,5%.

Extra diensten accountantskantoor

Om dat omzetverlies goed te maken, moet een accountantskantoor  de adviseur worden van de ondernemer. Ruim 40% van de deelnemers aan de enquête geeft uit zichzelf aan dat een pro-actieve accountant de dienstverlening door een kantoor kan verbeteren. Het gaat dan om zaken als meedenken met de ondernemer, niet wachten tot deze zelf met vragen komt, meer contactmomenten inbouwen, ongevraagd adviseren, vooruit kijken en zelf met tips komen.

Aantal mkb-ondernemers dat accountant wel/niet inschakelt voor bepaalde dienstverlening

Bron: ING Economisch Bureau/De Zaak

Een behoorlijk deel van de ondervraagden loopt warm voor de extra diensten van accountantskantoren. Van de zes voorgelegde soorten additionele diensten ziet een groot deel van de ondernemers alleen bij het beheer van werkkapitaal geen rol voor de accountant (of administrateur). Ondernemers zijn het meest geneigd de accountant in te schakelen bij bedrijfsopvolging, overname en verkoop of herstructurering van de onderneming.

Minder kosten door cloud of onlineadministratie

Hoewel een meerderheid van de ondernemers aangeeft dat de adviezen van hun accountant geld opbrengen, blijkt ook dat 40% twijfelt aan de toegevoegde waarde of zelfs aangeeft dat adviezen per saldo geen geld opleveren.
Er is veel ongenoegen over tarieven, de transparantie van de kosten, de prijs-kwaliteitverhouding en het uurtje-factuurtje model. Voor kleine ondernemers vormen de kosten steeds meer een probleem.

De opkomst van ‘online’ of ‘cloud’ administratie- en boekhouddiensten biedt een alternatief voor een steeds grotere groep van ondernemers. Hierbij moet de ondernemer wel meer zelf doen, maar de kosten dalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vier van de tien van de ondernemers aangeven dat zij de accountant of administrateur steeds minder nodig heeft, omdat zij zelf ‘online’ de administratie regelen.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Als je net begint met ondernemen, kan de boekhouding overweldigend zijn. En zelfs als je al jaren in het vak zit, is dit nog steeds een flink karwei….
Sinds de invoering van de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA) ben je als hoofdopdrachtgever aansprakelijk wanneer door jou ingeschakelde (onder)aannemers…
Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het…