Vanaf 1 augustus 2014 moet iedereen het IBAN-rekeningnummer gebruiken. Het heeft nogal wat gevolgen voor uw administratie en bedrijfsvoering. Deze checklist helpt u daarbij.

Alleen nog IBAN gebruiken
De invoering van SEPA (Single European Payment Area) gaat per 1 augustus 2014 een nieuwe fase in: de huidige rekeningnummers zijn dan niet meer bruikbaar. In paats daarvan moet iedereen het IBAN (International Bank Account Number) gebruiken voor binnenlandse en buitenlandse betalingen binnen Europa.

Daarnaast verandert er ook het nodige op het gebied van incasso’s en overschrijvingen, wat mogelijk betekent dat u nieuwe contracten moet afsluiten met uw bank.

Overgangsperiode
De Europese Commissie heeft voorgesteld een overgangstermijn in te voeren van zes maanden. Tijdens die periode zouden betalingen nog volgens de huidige nationale standaarden door banken geaccepteerd mogen worden. 
Het is nog niet zeker dat dit voorstel door het Europese Parlement en de Raad van Ministers zal worden aangenomen. De migratie is in Nederland al ver gevorderd, maar in de rest van de Europese Unie nog niet. Het Europese Parlement heeft daarom op 4 februari besloten de overgangsperiode te verlengen tot 1 augustus. 

Tip
Wil je weten wat jouw IBAN is? Gebruik deze IBAN converter.

 

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…