Waarom wordt de VAR vervangen?
Het probleem van de VAR is dat het schijnzelfstandigheid in de hand helpt. Schijnzelfstandigheid is aan de orde wanneer een zzp’er als ondernemer wordt ingehuurd, maar feitelijk als werknemer werkt. Opdrachtgevers zijn goedkoper uit als ze een werknemer als zzp’er inhuren omdat ze dan geen loonheffingen en sociale premies hoeven te betalen.
Opdrachtgevers zijn met het inhuren van zzp’ers met de juiste VAR juridisch gevrijwaard van aansprakelijkheid voor schijnzelfstandigheid. Alleen zzp’ers kunnen aansprakelijk worden gesteld.
Wat houdt de wet DBA in?
Om het zzp’ers en opdrachtgevers gemakkelijk te maken, stelt de Belastingdienst per sector modelovereenkomsten beschikbaar. Per sector verschilt de precieze invulling van de overeenkomst.
In de overeenkomst staat precies omschreven aan welke voorwaarden de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever moet voldoen. De Belastingdienst kan achteraf controleren of de regels uit de overeenkomst daadwerkelijk worden nageleefd. Als bij controles schijnzelfstandigheid wordt aangetoond, dan kunnen naheffingen en boetes volgen voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever.
Een overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever is vijf jaar geldig. Er hoeft dus niet voor elke opdracht een overeenkomst te worden gesloten. Het sluiten van een overeenkomst is – net als de VAR – niet verplicht. Maar een overeenkomst biedt wel zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen en sociale premies hoeft te betalen, mits de regels worden nageleefd.
Wat zijn de gevolgen voor opdrachtgevers?
Verder zorgen de risico’s er mogelijk voor dat opdrachtgevers terughoudend worden met het inhuren van zzp’ers. Daardoor kiezen ze misschien vaker voor een extra werknemer of een payrollmedewerker in plaats van een zzp’er. Of ze kiezen ervoor om de medewerkers die in dienst zijn meer te laten werken. Mogelijk laten veel bedrijven kansen op groei schieten vanwege de risico’s.
Wat zijn de gevolgen voor zzp’ers?
Wat nu?
Of de wet DBA leidt tot minder opdrachten voor zzp’ers moeten we afwachten. Met welke intensiteit de Belastingdienst controles uitvoert, hoe streng ze daarbij zijn en de hoogte van de mogelijke boetes is ook nog niet bekend. Maar het staat vast dat veel bedrijven én zzp’ers zenuwachtig worden van de wet DBA.