De Belastingdienst mag niet te veel treuzelen bij het opleggen van een (voorlopige) aanslag. Doet ze dat wel en ligt de aanslag niet binnen drie maanden bij u op de mat, dan mag ze over de periode daarna geen heffingsrente rekenen.

Heffingsrente

Als u inkomsten- of vennootschapsbelasting moet betalen, dan wordt heffingsrente berekend tot aan de dagtekening van de (voorlopige) aanslag. Ofwel: vanaf het moment dat u de aangifte inlevert tot het moment dat de (voorlopige) aanslag op de mat valt.

Sinds kort mag de Belastingdienst echter niet meer zelf te lang over een (voorlopige) aanslag doen en vervolgens toch doodleuk over de hele periode heffingsrente rekenen.

Daar is nu een maximum aan gesteld. De Belastingdienst moet ervoor zorgen dat u een aanslag ontvangt binnen 3 maanden nadat de aangifte of aanvulling op een aangifte binnen is. En als ze te laat, mag er geen extra heffingsrente worden berekend.

Hoge Raad

Dit is te danken aan een uitspraak van de Hoge Raad, die een zaak kreeg voorgelegd van een belastingplichtige die aangifte had gedaan voor de inkomstenbelasting en om een voorlopige aanslag had gevraagd.

Het duurde echter liefst 10 maanden voordat de Belastingdienst met een aanslag kwam. En over die aanslag werd ook nog eens 10 maanden heffingsrente berekend.

Tegen dat laatste bedrag tekende de belastingplichtige bezwaar aan: dat zou maximaal 3 maanden moeten zijn. Dat bezwaar werd echter niet gegrond verklaard, waarna ook zijn beroep werd afgewezen. Pas nadat hij in cassatie ging bij de Hoge Raad, werd hij in het gelijk gesteld.

Maximaal 3 maanden

De Hoge Raad stelde dat de belastingdienst binnen 3 maanden na ontvangst van een aangifte met een (voorlopige) aanslag moet komen. En als dat niet lukt, dan mag er geen heffingsrente worden berekend over de periode dat de Belastingdienst te laat is.

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Het liefst regel jij zo snel mogelijk je lening. En online kan dat! Hier hoor je al binnen 15 minuten wat jouw financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Als ondernemer is het belangrijk om inzichtelijk te hebben wat er binnenkomt en uitgaat. Zo weet je of je het zakelijk goed doet. Belangrijk, want als…
De boekhouding is een van de dingen die als beginnend ondernemer op je pad komen. Want of je nu zzp’er bent of gaat ondernemen binnen een nv, bv of…
De jaarrekening is onderdeel van je jaarverslag. In welke gevallen moet je een jaarrekening opstellen? En hoe doe je dat? Bekijk de eisen en regels…