De rol van accountants verandert. Hielden zij zich vroeger vooral bezig met de administratie en het opstellen van een jaarrekening, tegenwoordig is er ook software beschikbaar die dat voor u kan doen. Wat kunt u dan nog wel van uw accountant verwachten?

Een kwart van de ondernemers ziet zijn accountant als de belangrijkste adviseur, blijkt uit de MKB Toekomstmonitor van begin 2013. Hij heeft immers als geen ander inzicht in uw cijfers en uw ontwikkeling. Hoe kunt u meer uit uw relatie met uw accountant halen? We spreken hierover met Louis van Garderen van JOINSON & SPICE, winnaar van de Cloud Accountant Award 2014, en runner-up voor deze prijs Linda Tuijn van Duidelijk accountants.

Lever alles digitaal aan

Werd vroeger nog weleens een doos vol verkreukelde bonnetjes, facturen en declaraties bij het accountantskantoor afgeleverd, tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om deze gegevens gewoon digitaal aan te leveren. Vraag uw accountant om met software te werken die u ook kunt gebruiken, zodat u facturen meteen op kunt slaan en foto’s van bonnetjes meteen kunt versturen. Werk samen in de cloud, zodat u allebei altijd toegang hebt tot uw gegevens. Linda Tuijn: “De cloud is een tool waarmee we kunnen werken als klanten dat prettig vinden. Het maakt de lijntjes wat korter. We kunnen bijvoorbeeld meteen meekijken in de cijfers als een klant een vraag heeft.”

Vraag de accountant om advies

De omschakeling is ook voor accountants even wennen. Laat hem of haar weten dat u openstaat voor ideeën om uw kosten te verlagen of uw omzet te verhogen. Houd regelmatig een gesprek en vraag uw accountant wat hem opvalt aan uw cijfers en of hij dingen anders zou doen. Hij werkt met veel andere ondernemers in uw regio en heeft dus goed inzicht in de markt. Benut deze kennis.

Louis van Garderen: “Veel ondernemers hebben het idee dat een accountant veel kost en weinig toegevoegde waarde levert. Dat komt waarschijnlijk doordat de klant niet duidelijk is over wat hij verwacht en de accountant niet duidelijk over wat hij kan bieden. Door de verwachtingen beter op elkaar af te stemmen haal je veel meer uit de relatie met je accountant. Een accountant kan als een klankbord optreden, hij heeft een goed overzicht over wat er bij ondernemers speelt.”

Overleg over belangrijke stappen 

Neem uw accountant mee in belangrijke beslissingen. Wilt u een nieuwe activiteit ontplooien, overweegt u een extra medewerker aan te nemen of wilt u investeren in een bedrijfsmiddel, laat dit dan goed doorrekenen door uw accountant. Zo voorkomt u vervelende verrassingen.

“Als er goede chemie is tussen ondernemer en accountant, kun je ook beter samenwerken. Daar ligt een rol voor beide partijen. Als accountants houden wij veel contact met onze klanten, maar we kunnen dat natuurlijk het beste doen als zij ons ook actief op de hoogte houden,” vertelt Tuijn. “En als we zelf niet gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp, kunnen we u dankzij ons netwerk vaak wel doorverwijzen naar een specialist.”

Kies de accountant die bij u past

Wat wilt u precies van uw accountant, waar heeft u advies bij nodig? Wilt u alleen administratie, of verwacht u meer? Zoek naar die accountant die bij u past. Er zijn bijvoorbeeld bureaus die zich specialiseren in uw sector. Zij kunnen u waarschijnlijk beter adviseren dan algemene accountantsbureaus.

Van Garderen: “Wij specialiseren ons in de technologie, media en telecom. Omdat wij daardoor veel bedrijven in deze sectoren kennen, kunnen we echt gedetailleerd zakelijk advies geven. Bij ons bureau werken specialisten voor deze sector, die zich niet voornamelijk bezighouden met administratie, maar advies kunnen geven over het business model of investeringen.”

Reken de accountant af op het advies 

Vraag om advies bij uw bedrijfsvoering en reken de accountant hier ook op af. Beslis op basis hiervan of u met hem of haar verder gaat. U mag meer van uw accountant verwachten dan dat hij alleen de boekhouding van u overneemt. 

Van Garderen: “Veel ondernemers zijn bang voor kosten, maar ze kunnen beter een goed gesprek aangaan met de accountant dan hem alleen administratieve taken te laten uitvoeren. Dat kan de ondernemer ook zelf. De meerwaarde zit in de persoonlijke aandacht en het gespecialiseerde advies voor de toekomst van het bedrijf.”
Lees ook: zes tips voor een goedkope(re) boekhouding

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Heb jij alles bij de hand als de Belastingdienst de financiële administratie van jouw onderneming komt controleren? Of moet je de papieren en…
Een balans maakt een vast onderdeel uit van een boekhouding. Hieraan kun je aflezen hoe een bedrijf er financieel voor staat. Wat staat er allemaal op…
De huizenmarkt staat op zijn kop. Mensen die jaren geleden hebben geïnvesteerd in stenen plukken daar nu de vruchten van. Naast prijsstijgingen is het…