Categorieën

Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het vermijden van een liquiditeitstekort, is een begroting een hulpmiddel om je bedrijf beter te begrijpen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de voordelen van een jaarlijkse begroting?

Je komt niet zonder geld te zitten

Door de werkelijke resultaten af te zetten tegen je begroting houd je bij wat je daadwerkelijk uitgeeft en binnenkrijgt. Zo kun je tijdig actie ondernemen als zaken niet volgens plan verlopen. 

Je krijgt inzicht in waar je bedrijf naartoe gaat 

Een jaarlijkse begrotingsronde is een planningsoefening. Je zoekt uit waar je verwacht te zijn naarmate de tijd vordert. Zo kun je een liquiditeitstekort vermijden en plan je toekomstige groei en zakelijke veranderingen.

Je leert meer over de bedrijfsindicatoren

Om effectief te plannen, moet je weten wat je resultaten drijft. Onderzoek je bedrijfsindicatoren en weet hoe deze de resultaten beïnvloeden. Voorbeelden zijn websiteverkeer of verkoopleads. Naarmate die stijgen, kunnen je inkomsten ook meestijgen.

Je kunt bepalen wat je kunt aanpassen om resultaten te krijgen 

Met inzicht in je bedrijfsindicatoren kun je verschillende scenario’s ontwikkelen. Hoe zouden zaken veranderen als je uitgaven toevoegt aan een gebied dat een belangrijke indicator stimuleert? Hoe zouden ze veranderen als je in plaats daarvan de uitgaven zou moeten verminderen?

Op zoek naar een accountant met een persoonlijke, proactieve aanpak? Rapportages en financieel advies waar je écht iets mee kunt, voor een eerlijke prijs? Ontdek jouw mogelijkheden bij 216, het accountantskantoor die het anders doet.

Waar je aan moet denken voordat je begint aan een begroting?

Omdat je een begroting opstelt voor het hele jaar, moet je voorspellen hoe je verwacht dat je bedrijf zal presteren. Denk goed na over je plannen en hoe deze je inkomen en uitgaven kunnen beïnvloeden. We geven enkele voorbeelden:

Aankomende zakelijke veranderingen

Ga je een nieuw product lanceren? Nieuwe medewerkers aantrekken? Naar een nieuw kantoor verhuizen? Al deze zaken hebben invloed op je begroting. Je jaarlijkse begroting moet de impact van jouw verwachtingen weerspiegelen.

Winstgevendheid en margedoelstellingen 

Als je bedrijf inkomsten genereert, heb je doelstellingen die je hoopt te halen voor je marges. Als je winstgevend wordt of bent, moet je een bepaalde marge behouden om dat te blijven. Hiermee kun je vanuit die doelen achteruit werken om te zien wat je moet doen om ze te bereiken.

Aantrekken van vermogen

Of het nu gaat om het ophalen van geld via een investeringsronde of het aangaan van een zakelijke lening, bij het opstellen van een begroting moet je rekening houden met hoe je het nieuwe geld wilt toewijzen. En hoe je uitgaven eruit kunnen zien als het aantrekken van vermogen langer duurt dan gepland.

Gebruik van financiële overzichten in een budget

De financiële administratie is het startpunt om de gegevens te verzamelen die je nodig hebt om een begroting op te bouwen. Elke verklaring biedt verschillende informatie om je te helpen:

  • De balans geeft de stand van je bedrijf op een bepaald moment weer. Het geeft aan hoeveel je bedrijf bezit aan activa, evenals je huidige verplichtingen (geld dat je verschuldigd bent voor creditcardbetalingen, openstaande facturen enzovoort).
  • Op de winst- en verliesrekening kun je zien hoeveel geld je bedrijf heeft binnengebracht en uitgegeven gedurende een bepaalde periode. Het is handig om de trends van je bedrijf te onderzoeken, zodat je kunt vooruitlopen op wat er daarna kan gebeuren.
  • Het kasstroomoverzicht toont de inkomende en uitgaande kasstromen van het bedrijf. Hiermee kun je je inkomen bepalen en huidige bestedingspatroon onderzoeken.

     

Budgetvoorspelling

De toekomst voorspellen is altijd lastig. En het komt zelden voor dat iemand het 100 procent nauwkeurig doet. Wat je kunt doen, is stappen ondernemen om een ​​zo goed mogelijke schatting te maken. Een zo goed mogelijke schatting maak je door te letten op het volgende:

  • Gebruik de meest actuele gegevens uit je financiële overzichten.
  • Gebruik historische gegevens (indien beschikbaar) als een bron van trends. Heb je je verkopen gestaag in een bepaald tempo verhoogd? Bedenk of er een reden is of dit kan veranderen. Anders kun je ervan uitgaan dat je cijfers hetzelfde of vergelijkbaar blijven.
  • Gebruik deze trends om het effect van verandering in te schatten. Als je grote veranderingen plant, kun je de trendgegevens gebruiken om de impact te extrapoleren. Als je twee verkopers hebt en gemiddeld 10 verkopen per maand behaalt, kun je schatten dat het inhuren van een derde vertegenwoordiger de verkoop zal verhogen tot 15 per maand.

     

Zoek hulp als je die nodig hebt

Het opstellen van een begroting is een complexe taak. Deskundige (financiële) begeleiding kan een groot verschil maken in hoe effectief jouw begroting zal zijn. 

Dit hoeft niet te betekenen dat je een dure CFO in dienst moet nemen. Accountants bieden vaak diensten aan die je toegang geven tot een ervaren CFO op de momenten dat je die expertise nodig hebt. 

Dit is een kosteneffectieve manier om deskundige input te krijgen over wat belangrijk is voor jouw zaak en hoe je een begroting kunt samenstellen waarmee je je bedrijf kunt laten groeien.

Op zoek naar een accountant met een persoonlijke, proactieve aanpak? Rapportages en financieel advies waar je écht iets mee kunt, voor een eerlijke prijs? Ontdek jouw mogelijkheden bij 216, het accountantskantoor die het anders doet.

LOGO RGB basis

Accountants 216, partner van De Zaak

Bij 216 Accountants verzorgen we de werkzaamheden die voor jou als ondernemer noodzakelijk zijn. Van jaarrekening tot aangifte en van administratie tot belastingadvies. Bij ons word je gekoppeld aan een financiële expert van één van onze zeven kantoren bij jou in de buurt. Zij zorgen elke maand voor een up-to-date administratie en inzicht in je financiële situatie met betrouwbare cijfers. Door slimme technologie voor ons te laten werken wordt het administreren eenduidiger en efficiënter. Zo helpen we jou snel, nauwkeurig én tegen een eerlijk tarief.

Bekijk alle artikelen van 216 Accountants >

Lees ook…
Wanneer je als ondernemer een zakelijke betaalrekening opent, zul je ontdekken dat dit duurder is een particuliere bankrekening. Waar komt dit door? In…
De huizenmarkt staat op zijn kop. Mensen die jaren geleden hebben geïnvesteerd in stenen plukken daar nu de vruchten van. Naast prijsstijgingen is het…
Binnen de vennootschapsbelasting (vpb) kun je verliezen uit een jaar verrekenen met andere jaren. Dat heet verliesverrekening vpb. Wat kun je hiermee…