Als u gaat ondernemen, is het slim om een zakelijke bankrekening te openen. Maar is het verstandig om die zakelijke rekening bij dezelfde bank als waar u persoonlijk al bankiert te nemen? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Voordelen

  • Bankieren bij dezelfde bank is wel zo makkelijk: u kunt in een paar seconden geld overmaken van uw ene naar uw andere rekening en u kent het bankkantoor, de manier van internetbankieren en de voorwaarden al. Dat voorkomt verrassingen.
  • Als u zakelijk een krediet wilt aanvragen, kan het helpen dat de bank weet dat u ook persoonlijk kredietwaardig bent, omdat u bijvoorbeeld een goedgevulde spaar- of beleggingsrekening hebt en u uzelf elke maand een salaris uitkeert.

Nadelen

  • Per bank verschillen de periodieke tarieven voor zakelijk bankieren, spaarrentes en kosten voor bijvoorbeeld rood staan. Ook betaalt u een bedrag per transactie. Dingen als spoedbetalingen en contant geld storten kosten vaak meer. Er zit behoorlijk wat verschil tussen de zakelijke pakketten van banken. Sommige bieden een flinke korting aan voor starters, maar bedenk dat het niet makkelijk is om uw zakelijke rekeningnummer ooit weer te wijzigen. Kies de bank die het best bij uw situatie op de lange termijn past. Het kan heel goed zijn dat dit niet de bank is waar u al persoonlijk bankiert. Hier vindt u een vergelijking van zakelijke pakketten.
  • Als u uw persoonlijke financiën niet zo goed op orde heeft (als u bijvoorbeeld elke maand rood staat), kan de bank u zakelijk om deze reden een zakelijk krediet weigeren of eerder overdragen aan de afdeling bijzonder beheer.
  • Banken moeten tegenwoordig aan behoorlijk strenge regels voldoen, maar het is niet onmogelijk dat er in de toekomst nog eens een bank omvalt. De Nederlandsche Bank geeft een garantie tot 100.000 euro voor particulieren en kleine ondernemers. Als u meer tegoeden heeft, kan het verstandig zijn deze te spreiden.

Kan ik niet gewoon mijn privérekening gebruiken?
Een zakelijke rekening kost meer dan een persoonlijke rekening. Daarom kunt u geneigd zijn om gewoon uw privérekening zakelijk te gebruiken. Een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht, maar heeft wel een aantal voordelen. Een bankrekening op naam van de zaak helpt u aan een professionele uitstraling. Ook bij het boekhouden biedt het uitkomst: u heeft meteen een goed overzicht van uw uitgaven en inkomsten. De Belastingdienst en Kamer van Koophandel vinden het om deze reden ook erg prettig als u een zakelijke rekening opent.

Ook krijgt u meer mogelijkheden. U kunt incasso’s laten uitvoeren naar uw zakelijke rekening. En u kunt pin- en iDealbetalingen aan een zakelijke rekening koppelen. Soms kunt u inzicht krijgen in het betalingsgedrag van debiteuren. Voor het aanvragen van zakelijke bankproducten (zoals een krediet) heeft u vaak een zakelijke rekening nodig. Ook mág u vaak geen zakelijke transacties doen met een persoonlijke rekening. Kijk daarvoor in de voorwaarden van uw persoonlijke bankrekening.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Lees ook…
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden?…
Haal meer uit je investering door de belangrijkste fiscale aftrekposten te gebruiken. In deze checklist staat welke dat…
De tarieven van verkeersboetes gaan vrijwel elk jaar weer omhoog. Dat maakt het voor bedrijven des te belangrijker om een duidelijk beleid vast te…