Als u gaat ondernemen, is het slim om een zakelijke bankrekening te openen. Maar is het verstandig om die zakelijke rekening bij dezelfde bank als waar u persoonlijk al bankiert te nemen? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Voordelen

  • Bankieren bij dezelfde bank is wel zo makkelijk: u kunt in een paar seconden geld overmaken van uw ene naar uw andere rekening en u kent het bankkantoor, de manier van internetbankieren en de voorwaarden al. Dat voorkomt verrassingen.
  • Als u zakelijk een krediet wilt aanvragen, kan het helpen dat de bank weet dat u ook persoonlijk kredietwaardig bent, omdat u bijvoorbeeld een goedgevulde spaar- of beleggingsrekening hebt en u uzelf elke maand een salaris uitkeert.

Nadelen

  • Per bank verschillen de periodieke tarieven voor zakelijk bankieren, spaarrentes en kosten voor bijvoorbeeld rood staan. Ook betaalt u een bedrag per transactie. Dingen als spoedbetalingen en contant geld storten kosten vaak meer. Er zit behoorlijk wat verschil tussen de zakelijke pakketten van banken. Sommige bieden een flinke korting aan voor starters, maar bedenk dat het niet makkelijk is om uw zakelijke rekeningnummer ooit weer te wijzigen. Kies de bank die het best bij uw situatie op de lange termijn past. Het kan heel goed zijn dat dit niet de bank is waar u al persoonlijk bankiert. Hier vindt u een vergelijking van zakelijke pakketten.
  • Als u uw persoonlijke financiën niet zo goed op orde heeft (als u bijvoorbeeld elke maand rood staat), kan de bank u zakelijk om deze reden een zakelijk krediet weigeren of eerder overdragen aan de afdeling bijzonder beheer.
  • Banken moeten tegenwoordig aan behoorlijk strenge regels voldoen, maar het is niet onmogelijk dat er in de toekomst nog eens een bank omvalt. De Nederlandsche Bank geeft een garantie tot 100.000 euro voor particulieren en kleine ondernemers. Als u meer tegoeden heeft, kan het verstandig zijn deze te spreiden.

Kan ik niet gewoon mijn privérekening gebruiken?

Een zakelijke rekening kost meer dan een persoonlijke rekening. Daarom kunt u geneigd zijn om gewoon uw privérekening zakelijk te gebruiken. Een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht, maar heeft wel een aantal voordelen. Een bankrekening op naam van de zaak helpt u aan een professionele uitstraling. Ook bij het boekhouden biedt het uitkomst: u heeft meteen een goed overzicht van uw uitgaven en inkomsten. De Belastingdienst en Kamer van Koophandel vinden het om deze reden ook erg prettig als u een zakelijke rekening opent.

Ook krijgt u meer mogelijkheden. U kunt incasso’s laten uitvoeren naar uw zakelijke rekening. En u kunt pin- en iDealbetalingen aan een zakelijke rekening koppelen. Soms kunt u inzicht krijgen in het betalingsgedrag van debiteuren. Voor het aanvragen van zakelijke bankproducten (zoals een krediet) heeft u vaak een zakelijke rekening nodig. Ook mág u vaak geen zakelijke transacties doen met een persoonlijke rekening. Kijk daarvoor in de voorwaarden van uw persoonlijke bankrekening.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Lees ook…
Elke ondernemer wil een financieel gezonde onderneming. En in tijden van een financiële crisis, wordt dat extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor…
Een boekhouding is een geordende weergave van de inkomsten en uitgaven van een bedrijf. Ook als je hiervoor een boekhouder of administrateur…
Blijven ontwikkelen en leren is niet weg te denken uit deze tijd. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en verandert continu. Des te belangrijker is het…