Brutowinst berekenen
Als ondernemer is het belangrijk om inzichtelijk te hebben wat er binnenkomt en uitgaat. Zo weet je of je het zakelijk goed doet. Belangrijk, want als het geld er met bakken uitgaat en er te weinig binnenkomt, is je bedrijf binnen no time failliet. In dit artikel leggen we je stapsgewijs en simpel uit hoe je jouw brutowinst berekent. 

Inhoudsopgavea

Verschil bruto- en nettowinst 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen bruto- en nettowinst. Door je brutowinst te berekenen, weet je namelijk nog niet wat je daadwerkelijk overhoudt. Daar zegt de nettowinst wel iets over. De brutowinst is slechts een berekening van jouw omzet min de inkoopkosten. Stel dat jij tasjes verkoopt voor €25 en de inkoopprijs was €10, dan is de brutowinst die jij maakt op ieder tasje €15. Dat is echter niet het bedrag dat jij in jouw zak kunt steken, want daar moet je de overige bedrijfskosten nog vanaf halen. Denk hierbij aan huurkosten, personeelskosten etc. 

Brutowinst berekenen 

De brutowinst berekenen is geen hogere wiskunde, dus daar draaien de meeste ondernemers hun hand niet voor om. Maar voor de volledigheid nemen we je mee in een stappenplan om de berekening te maken. Je kunt het doen aan de hand van de volgende drie stappen: 

Stap 1: bereken je omzet 

Bereken hoeveel inkomsten jij hebt gegenereerd met het verkopen van jouw producten. Heb je negentig tasjes verkocht van €25 per stuk? Dan is jouw omzet: 90 x €25 = €2.250. 

Stap 2: bereken je inkoopkosten 

Het product dat je verkoopt, is niet gratis. Je hebt het product ergens gekocht. De kosten die je hiervoor gemaakt hebt, noem je de inkoopkosten. Je kunt deze inkoopkosten berekenen door de inkoopprijs van je product te vermenigvuldigen met het aantal ingekochte producten. Dus stel dat je de negentig tasjes voor €10 per stuk hebt ingekocht, dan zijn de inkoopkosten €900. 

Stap 3: omzet – inkoopkosten = brutowinst 

Nu heb je alle gegevens verzameld die je nodig hebt om de brutowinst te berekenen: de omzet en de inkoopkosten. Je berekent de brutowinst door de inkoopkosten af te trekken van de omzet. In het geval van de negentig tasjes is de omzet €2.250 en de inkoopkosten zijn €900. Dat betekent dat je in dit geval een brutowinst hebt van: €2.250 – €900 = €1.350. 

Brutowinstmarge berekenen 

Wil je weten hoeveel procent van de omzet, brutowinst is? Dan komt het berekenen van de brutowinstmarge van pas. Hierdoor weet je welk percentage van jouw omzet overblijft nadat je alle inkoopkosten betaald hebt. Dit doe je door de totale brutowinst te delen door de totale omzet en dit keer 100% te doen. Simpeler gezegd maak je de volgende berekening: deel (totale brutowinst) / geheel (totale omzet) x 100 = brutowinstmarge. 

De brutowinstmarge van het bovenstaande voorbeeld gaat dus als volgt: (€1.350 / €2.250) x 100 = 60% 

Brutowinst naar nettowinst  

Nadat je deze stappen hebt gevolgd en jouw brutowinst hebt berekend, weet je hoeveel je overhoudt nadat je de inkoopkosten hebt betaald. Je kunt nog een stap verder gaan: om erachter te komen wat je als ondernemer of aandeelhouder daadwerkelijk onder aan de streep overhoudt, is het zaak om de brutowinst om te zetten naar nettowinst. Dat doe je door de bedrijfskosten af te halen van de brutowinst. Wat overblijft is je nettowinst is. Dit bedrag zegt veel over hoe jij het als ondernemer doet. Krijg inzicht in jouw financiële plaatje en onderneem beter en slimmer dan ooit.

Gerelateerd lezen:

• Laat werkkapitaal ook echt wérken
• Kopen van een bedrijfspand sinds 2022 duurder – De Zaak
• In de clinch met de fiscus? Dit kunt u doen
• Hoe doe je de boekhouding?

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Blijven ontwikkelen en leren is niet weg te denken uit deze tijd. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en verandert continu. Des te belangrijker is het…
Een checklist voor goed debiteurenbeheer om je te helpen bij het op orde brengen van jouw…
Werkkapitaal is hard nodig voor investeringen en groei van je bedrijf. Maar dan moet het wel beschikbaar zijn en niet vastzitten in voorraden en…