Als ondernemer is het belangrijk om inzichtelijk te hebben wat er binnenkomt en uitgaat. Zo weet je of je het zakelijk goed doet. Belangrijk, want als het geld er met bakken uitgaat en er te weinig binnenkomt, is je bedrijf binnen no time failliet. In dit artikel leggen we je stapsgewijs en simpel uit hoe je jouw brutowinst berekent. 

Inhoudsopgave

Wat is de brutowinstmarge?

De brutowinst is simpelweg het verschil tussen de inkoopprijs en verkoopprijs. De brutowinstmarge geeft een goed beeld van de winstgevendheid van je onderneming of van een deel van je producten of diensten.

Bij het berekenen van de brutowinstmarge bepaal je welk percentage van de verkoopprijs jij aan het eind van de rit overhoudt. Hierbij is geen rekening gehouden met overheadkosten. Je kijkt alleen naar het verschil tussen de verkoopprijs en de kostprijs.

Heel simpel: verkoop je een product voor € 10 en is de inkoopwaarde € 5? Dan je brutowinstmarge 50 procent.

Je kunt de brutowinst(marge) berekenen voor alle verkochte producten, maar ook voor een bepaald product. Op deze manier kun je bepalen welke producten het meest winstgevend zijn.

Verschil bruto- en nettowinst

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen bruto- en nettowinst. Door je brutowinst te berekenen, weet je namelijk nog niet wat je daadwerkelijk overhoudt. Daar zegt de nettowinst wel iets over. De brutowinst is slechts een berekening van jouw omzet min de inkoopwaarde. Je rekent hier vaak exclusief btw.

Stel dat jij tasjes verkoopt voor € 25 en de inkoopprijs was € 10. Dan is de brutowinst die jij maakt op elk tasje € 15. Dat is echter niet het bedrag dat je in je zak kunt steken. Daar moet je de overige bedrijfskosten nog vanaf halen.

Denk hierbij aan huur, personeelskosten, belastingen en diverse indirecte kosten als de administratie. Pas als je alle variabele en vaste kosten afhaalt van de brutowinst, heb je de nettowinst.

Hoe bereken je brutowinst – 3 simpele stappen?

De brutowinst berekenen is geen hogere wiskunde, dus daar draaien de meeste ondernemers hun hand niet voor om. Maar voor de volledigheid nemen we je mee in een stappenplan om de berekening te maken. Je kunt het doen aan de hand van de volgende formule.

Stap 1: bereken je totale omzet

Bereken hoeveel inkomsten jij hebt gegenereerd met het verkopen van jouw producten. Voor het gemak reken je de verkoopprijs exclusief btw, omdat je ook geen belasting betaalt over je inkopen. Heb je 90 tasjes verkocht van € 25 per stuk? Dan is jouw omzet: 90 x € 25 = € 2.250.

Stap 2: bereken je inkoopkosten

Het product dat je verkoopt, is niet gratis. Je hebt het product ergens gekocht. De kosten die je hiervoor gemaakt hebt, noem je de inkoopkosten.

Je kunt deze inkoopkosten berekenen door de inkoopprijs van je product te vermenigvuldigen met het aantal ingekochte producten. Dus stel dat je de 90 tasjes voor € 10 per stuk hebt ingekocht, dan is de inkoopwaarde € 900.

Stap 3: omzet – inkoopkosten = brutowinst

Nu heb je alle gegevens verzameld die je nodig hebt om de brutowinst te berekenen: de omzet en de inkoopwaarde.

Je berekent de brutowinst door de inkoopkosten af te trekken van de omzet. In het geval van de 90 tasjes is de omzet €2.250 en is de kostprijs €900. Dat betekent dat je in dit geval een brutowinst hebt van: €2.250 – €900 = €1.350.

Brutowinstmarge berekenen

Wil je weten hoeveel procent van de omzet de brutowinst is? Dan komt het berekenen van de brutowinstmarge van pas. Hierdoor weet je welk percentage van jouw omzet overblijft nadat je alle facturen voor inkoop betaald hebt.

Dit doe je door de totale brutowinst te delen door de totale omzet en dit keer 100% te doen. Simpeler gezegd maak je een berekening met de volgende formule: deel (totale brutowinst) / geheel (totale omzet) x 100 = brutowinstmarge.

De brutowinstmarge van het bovenstaande voorbeeld gaat dus als volgt: (€1.350 / €2.250) x 100 = 60%

Nettowinstmarge berekenen

Het berekenen van je brutowinst is een belangrijk onderdeel van je winstberekening, maar je hebt alleen nog maar berekend hoeveel je overhoudt nadat je de inkoopkosten hebt betaald.

Je kunt nog een stap verder gaan. Om erachter te komen wat je als ondernemer of aandeelhouder daadwerkelijk onder aan de streep overhoudt, is het zaak om de brutowinst om te zetten naar nettowinst.

Dat doe je door alle bedrijfskosten (huur, lonen, belasting en alle andere directe en indirecte kosten) af te halen van de brutowinst. Wat overblijft is je nettowinst. Nu je je nettowinst weet, weet je ook hoeveel geld je kunt verdienen met je onderneming.

Hoe werkt een brutowinstmarge als opslag?

Er zijn ook bedrijven die andersom redeneren. Bij alle producten die zij inkopen, passen zij een opslag toe. Dit is een vast percentage dat bij de inkoopprijs opgaat. Dit percentage dekt de gewenste brutowinstmarge en is dus voldoende om alle andere kosten, zowel indirecte als directe kosten, mee te kunnen betalen.

Als je een vast percentage gebruikt, weet je zeker dat je winst maakt om alle directe en indirecte kosten te betalen. Je bepaalt je verkoopprijs met de formule: inkoopprijs + winstopslag x inkoopprijs = verkoopprijs exclusief btw. Je moet dan bepalen of je je product kunt verkopen voor de prijs die je hebt berekend.

In een branche als de mode is het vrij gebruikelijk om op deze manier te werken.

Wat zegt de brutowinstmarge over de cashflow?

Zowel de bruto- als de nettowinst zeggen niets over je cashflow. Je kunt je winst berekenen, maar je kijkt hierbij niet naar de precieze geldstromen. Het geeft geen inzicht in wanneer afschrijvingen gedaan worden en op welke moment je facturen betaald worden.

De cashflow is een overzicht van de stromen aan liquide middelen die in een bepaalde periode door jouw onderneming lopen. Vaak ontvang je je opbrengsten niet op hetzelfde moment als dat je je kosten betaalt.

Zo kun je als gezond bedrijf toch financieel in de problemen komen. Je hebt dan wel de juiste hoeveelheid geld, maar niet op het juiste moment.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Lees ook…
De huizenmarkt staat op zijn kop. Mensen die jaren geleden hebben geïnvesteerd in stenen plukken daar nu de vruchten van. Naast prijsstijgingen is het…
Elke ondernemer wil een financieel gezonde onderneming. En in tijden van een financiële crisis, wordt dat extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor…
U voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van uw omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…