Categorieën

Ondernemer Hilco de Roo over revolutionair boekhouden

Jortt’en in plaats van boekhouden. Serie-ondernemer Hilco de Roo is er zeker van: dit wordt de nieuwe standaard voor kleine bedrijven. “We hebben boekhouden opnieuw uitgevonden. Ondernemers kunnen het nu volledig zelf.” Een interview met de mede-oprichter van Jortt.

Hilco de Roo JorttDe Roo

Hij wordt door zijn klanten en relaties vaak Jortt genoemd, maar hij heet toch echt Hilco de Roo. “Ik vind het niet erg. We willen boekhouden persoonlijk maken, daarom hebben we gekozen voor een jongensnaam als merknaam.” De Roo is al 15 jaar ondernemer en heeft torenhoge ambities. Samen met zijn broer Guido en software-ontwikkelaar Zilverline werd Jortt in het leven geroepen. De simpele online oplossing moet de traditionele manier van boekhouden vervangen. Een jaar na oprichting heeft Jortt al 5700 gebruikers. “We krijgen er gemiddeld elk half uur een nieuwe Jortt’er bij”, weet De Roo. “En dat zijn geen boekhouders, maar ondernemers.”

Niet meer over de schutting

De Roo dacht er voorheen net zo over als de meeste ondernemers in Nederland: boekhouden moet je zo snel mogelijk uitbesteden. “Ik heb nooit begrepen dat ik zelf een miljoenenbedrijf kon opbouwen, maar mijn lunchbonnetje niet zelf kon inboeken. Daar had ik drie dames voor op de administratie. Daarnaast kwam er elk kwartaal een dure accountant langs. Ik dacht: dat moet toch eenvoudiger en goedkoper kunnen? Toen ben ik samen met mijn broer gaan onderzoeken wat er minimaal nodig is om een boekhouding te voeren die de belastingdienst goedkeurt en waar je zelf ook nog iets aan hebt. Eigenlijk is het heel simpel: je moet belasting betalen, dan voldoe je aan de wet. We hebben dus een boekhoudmethode bedacht vanuit de visie van de ondernemer en volgens de weg van de minste weerstand.”

Beter ondernemen

De Roo gooide als ondernemer zelf ook altijd zijn boekhouding ‘over de schutting’. “Eigenlijk is dat het slechtste wat je kunt doen als ondernemer”, weet hij nu. “Er zijn twee dingen die je als ondernemer nooit uit handen mag geven: je klanten en je geldzaken. Als je zelf inzicht hebt in je financiën kun je veel beter beslissingen nemen. Dan ben je een veel betere ondernemer.”
En dat is nu een stuk eenvoudiger volgens De Roo: “Ondernemers zien vaak op tegen boekhouden, maar zodra ze Jortt leren gebruiken volgt er altijd een zucht van verlichting: ik kan het, ik begrijp het.”

Omgekeerde wereld

De boekhoudoplossing Jortt is uniek omdat het proces gebaseerd is op bankafschriften in plaats van ingeboekte facturen. “Bij het zien van Jortt zeggen veel boekhouders: dit kan niet. Ze begrijpen het niet, want ze denken vanuit de traditionele manier.”
“Wij hebben het proces helemaal omgedraaid”, legt De Roo uit. “Jortt heeft bankafschriften als basis, want bankafschriften zijn voor ondernemers de belangrijkste waarheid. Daarmee valt een hoop overbodige complexiteit weg. De belangrijkste informatie wordt automatisch gegenereerd uit die bankgegevens en als ondernemer hoef je niet veel meer te doen. Je hebt altijd realtime inzicht in de belangrijkste cijfers. Je hoeft dus niet meer te wachten op de boekhouder die een jaaropgaaf gaat opmaken voor veel geld. Die wordt automatisch gegenereerd.”

Doorontwikkeling

Om Jortt nog slimmer en gebruiksvriendelijker te maken voor ondernemers wordt constant naar de mening van gebruikers gevraagd. “We krijgen veel nuttige feedback van onze Jortt’ers”, aldus De Roo. “Iedere week volgt er een update met nieuwe features. Bij ons is de ondernemer heilig. We willen het zo simpel en zo logisch mogelijk houden.”
Jortt’en moet echt een begrip worden als het aan De Roo ligt. “Uiteindelijk willen we een plaats in de Dikke Van Dale krijgen met ‘Jortt’en’. Het moet het woord van het jaar worden.”
Lees ook…
Je hebt hard voor je klant gewerkt, maar de factuur is nog steeds niet betaald. Wat de reden ook is, blijf positief en gebruik deze tips om je facturen…
Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat er de komende jaren op fiscaal gebied veel veranderen, als zij dividend aan zichzelf willen uitkeren….
De boekhouding is een van de dingen die als beginnend ondernemer op je pad komen. Want of je nu zzp’er bent of gaat ondernemen binnen een nv, bv of…
Je blijven ontwikkelen en leren is anno 2023 essentieel. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Des te…
Elke ondernemer wil een financieel gezonde onderneming. En in tijden van een financiële crisis, wordt dat extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor…
Je telefoon is voor jou als ondernemer waarschijnlijk onmisbaar. Maar hoe zit het met de kosten van zakelijke telefonie? Wat is wel en niet fiscaal…