De huizenmarkt staat op zijn kop. Mensen die jaren geleden hebben geïnvesteerd in stenen plukken daar nu de vruchten van. Naast prijsstijgingen is het aankopen van een bedrijfspand sinds 2021 sowieso duurder voor ondernemers. We leggen in dit artikel uit waarom en geven tips bij het kopen van een bedrijfspand.

Inhoudsopgave

Verhoging overdrachtsbelasting

Ben je als ondernemer van plan een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je sinds 1 januari 2021 meer belasting dan voorheen. Waar de overdrachtsbelasting eerst 6% van de waarde van het pand was, is dat nu 8%.

Particuliere starters, mensen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een huis kopen, betalen sinds 2021 geen overdrachtsbelasting meer bij het aankopen van een woning. Andere particulieren betalen 2% van het aankoopbedrag. Als het daarentegen gaat om een zakelijk pand of een woning die niet als hoofdverblijf wordt gebruikt dan geldt de eerder genoemde 8% overdrachtsbelasting.

Hoe bereken ik de overdrachtsbelasting voor mijn bedrijfspand?

Het percentage overdrachtsbelasting wordt berekend over de waarde van het pand dat je als ondernemer aankoopt. Zelfs als je het pand voor een gereduceerde prijs van een vriend of familielid koopt, dan betaal je overdrachtsbelasting over de waarde waarvoor het pand normaal gesproken verkocht zou worden. Ook als je een bedrijfsruimte binnen een pand koopt, betaal je overdrachtsbelasting.

Met een simpel voorbeeld kunnen we je laten zien hoe je de overdrachtsbelasting berekent. Stel: de waarde van het bedrijfspand dat je aankoopt is 250.000 euro. Je gaat het pand gebruiken als bedrijfsruimte en betaalt dus 8% overdrachtsbelasting. Dit betekent dat je 20.000 euro overdrachtsbelasting moet betalen.

Zo voordelig mogelijk kopen

De verhoging van de overdrachtsbelasting is dus niet in jouw voordeel als ondernemer. Wel zijn er een aantal punten die ervoor kunnen zorgen dat je voordeliger een bedrijfspand koopt. Zo heb je, als jij als ondernemer in een bedrijfspand investeert, recht op investeringsaftrek. Ook is het goed om advies in te winnen bij een belastingadviseur als je in nieuwbouw investeert. Bij nieuwbouw ben je namelijk verplicht om btw over de koopsom te betalen, maar in sommige gevallen heb je recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Koop je een woning en ga je een deel van de woning gebruiken als bedrijfsruimte? Ook dan is het goed om je even te buigen over de belastingzaken. Je betaalt dan voor het deel van de woning dat je gaat gebruiken als hoofdverblijf namelijk maar 2%, of zelfs 0% als starter, en alleen over het deel dat je gebruikt als bedrijfsruimte 8% overdrachtsbelasting.

Wel of geen bedrijfspand kopen?

We komen er dus helaas niet onderuit dat het kopen van een pand als ondernemer duurder is geworden. Misschien vraag je je na het lezen van dit artikel af of je er goed aan doet om een bedrijfspand aan te schaffen. Zet alle voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand voor jezelf op een rij en ga met een belastingadviseur om de tafel, zodat de regels en wetten omtrent het betalen van belasting zo voordelig mogelijk voor jou uitpakken.

Gerelateerd lezen:

• Laat werkkapitaal ook echt wérken
• Je brutowinst berekenen in 3 stappen
• In de clinch met de fiscus? Dit kunt u doen
• Hoe doe je de boekhouding?

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Je bent volop aan het ondernemen, ongestoord en in de bloei van je leven. Ook al leef je van dag tot dag, toch is het belangrijk om soms na te denken…
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden?…
Als je wilt groeien met je bedrijf, vraagt dat ook om investeringen. Maar hoe beperk je de risico’s als je een investering wilt doen? Lees hieronder 5…