Geen cash in de kassa

Retourpinnen of terugpinnen. Deze nieuwe manier van terugbetalen zorgt in winkels voor minder gedoe met contant geld en dus voor extra veiligheid. Bovendien is het ook nog eens een makkelijke service voor de klant.
Het retourpinnen werd vorig jaar door de Rabobank ingevoerd en wordt inmiddels ook door andere banken aangeboden. Ondernemers kunnen zo via hun betaalautomaat rechtstreeks geld terugboeken op rekening van de klant. 

Voorwaarden

Banken stellen vanwege de veiligheid wel een aantal voorwaarden. Retourpinnen mag alleen als de klant eerder met een pinpas heeft betaald. Om misbruik tegen te gaan wordt in overleg met de ondernemer een limiet afgesproken voor het maximale bedrag en het aantal transacties per dag. Daarnaast komt er een apart wachtwoord, voor de betaalautomaat of kassa, zodat alleen geautoriseerd winkelpersoneel geld kan terugpinnen.

Voordelen

De voordelen zijn duidelijk. Winkeliers hoeven minder contant geld in huis te hebben. Voor de klant betekent het dat het retourbedrag makkelijk geregeld kan worden. Tegoedbonnen zijn niet meer nodig,  en ze hoeven ook niet meer met onnodig veel geld over straat. Dat is vooral handig wanneer ze bijvoorbeeld een flink bedrag aan borg terugkrijgen.
Retourpinnen was een langgekoesterde wens van de detailhandel. Toch heeft het sinds de invoering, april 2014, geen hoge vlucht genomen. Dick van de Kamp van de Rabobank heeft daar een verklaring voor. ‘Veel retailers zien het betalingsverkeer als een bijzaak. Ze kijken vooral naar hun corebusiness. Dat is heel begrijpelijk. Maar retourpinnen is voor iedereen een makkelijke manier om de hoeveelheid wisselgeld in de winkel te verminderen. Het maakt het veiliger voor medewerker én klant. Tegelijkertijd is het gewoon extra service aan de klant.’

Aanvragen

Retailers kunnen het retourpinnen eenvoudig aanvragen via de website van hun bank. Er wordt vervolgens gecheckt of de betaalautomaat in de zaak geschikt is. Daarna worden door de bank enkele instellingen gewijzigd, en klaar.
Bij de Rabobank betalen winkeliers 3 euro per maand per betaalautomaat en daarnaast 6 cent per transactie. Van de Kamp: ‘Het is een extra dienst. De veiligheid in de zaak en de service staan voorop. Als banken proberen wij op deze manier de hoeveelheid cash te verlagen.’

Lees ook:

Lees ook…
Je hebt hard voor je klant gewerkt, maar de factuur is nog steeds niet betaald. Wat de reden ook is, blijf positief en gebruik deze tips om je facturen…
Elke ondernemer wil een financieel gezonde onderneming. En in tijden van een financiële crisis, wordt dat extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor…
Goed nieuws voor onder andere start-ups en scale-ups: de regeling voor aandelenopties wordt per 1 januari versoepeld. Wat verandert er precies en hoe…
Het openbaar vervoer kan een aantrekkelijke en duurzame optie zijn voor zakelijk reizen. Hoe zit het met de kosten en btw? Wat zijn de voordelen? Hoe…
Als je een online boekhoudpakket hebt, wil je deze waarschijnlijk zoveel mogelijk automatiseren. Hoe meer er automatisch gaat hoe makkelijker je leven…
De huizenmarkt staat op zijn kop. Mensen die jaren geleden hebben geïnvesteerd in stenen plukken daar nu de vruchten van. Naast prijsstijgingen is het…