Partijen die nepfacturen versturen. Het probleem wordt alsmaar groter. "Kan er niet harder tegen opgetreden worden?", wordt de adviseurs van De Zaak regelmatig gevraagd.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Een van de grootste doornen in het oog van de Stichting Acquisitie Fraude (SAF) is OfficeExpert, dat ook actief is onder de naam Euro Credit Management. Deze partij verstuurt massaal nepfacturen naar ondernemers. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar een softwarepakket Office 9 PRO, dat volgens de SAF niet eens bestaat.

Bij nadere bestudering blijkt echter dat het helemaal niet om een factuur gaat. In de zeer kleine lettertjes staat ‘Op deze aanbieding zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing’, etc.

Ontvangers van de spookfactuur wordt gevraagd binnen 14 dagen te betalen, waardoor de indruk dat het om een echte factuur gaat alleen maar wordt vergroot.

Overzicht

Op de site van de Stichting Acquisitiefraude staat een overzicht met voorbeelden met de meest voorkomende spooknota’s.

Proefproces tegen acquisitiefraude

Vier- tot vijfhonderd miljoen euro. Dat is het bedrag dat ondernemers jaarlijks in rook zien opgaan door de praktijken van acquisitiefraudeurs. MKB Nederland is het zat, en start een proefproces tegen deze praktijken »

Bedrog is een misdrijf
Bezorgde – en vanzelfsprekend ook boze – ondernemers vragen de adviseurs van De Zaak regelmatig waarom partijen als OfficeExpert niet veel harder aangepakt worden.

Wie de artikelen 45 en 326 van het Wetboek van Strafrecht erop naslaat, zou er vanuit mogen gaan dat dit wel degelijk mogelijk is. Strekking van deze artikelen: wie zich schuldig maakt een (poging tot) het misdrijf ‘bedrog’, kan hiervoor de cel ingaan.

Volgens managing director Fleur van Eck van de SAF is het echter zeer lastig om verstuurders van spookfacturen de voet dwars te zetten.

“Het probleem is dat in het strafrecht oplichting moeilijk te bewijzen is en de wet op de oneerlijke handelspraktijken beschermt alleen consumenten. Die wet zou dan ook uitgebreid moeten worden.”

Gebruik deze voorbeeldbrief
Heeft u een nepfactuur van OfficeExpert ontvangen? Wat let u om deze club, of andere kwaadwillige partijen, te laten weten dat u daar absoluut niet van gediend bent, dat u het bedrog doorziet en niet zult aarzelen aangifte te doen als deze malafide partij uw gegevens niet uit zijn bestanden verwijderd?

De Zaak maakt het u makkelijk. Gebruik deze voorbeeldbrief om uw ongenoegen duidelijk kenbaar te maken bij OfficeExpert. Hoewel het versturen van deze brief – of aangifte doen bij de politie – niet betekent dat u nooit meer last heeft van partijen als OfficeExpert, geeft u in ieder geval een duidelijk signaal af.

Wees altijd alert als u facturen ontvangt van partijen die u niet kent en zet nooit blindelings uw handtekening.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…