Wilt u weten of de VAR van een door u ingehuurde zzp'er klopt? Bel dan met de Belastingdienst.

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

VAR telefonisch controleren
Ondernemers kunnen de echtheid van een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) voortaan telefonisch controlen. Dat kan bij het Landelijk Coördinatiepunt VAR van de Belastingdienst, via (088) 15 11 000 (kantooruren).

Op basis van de bij de Belastingdienst bekende gegevens wordt dan gecontroleerd of de combinatie van BSN (Burgerservicenummer) en VAR klopt. Als dat niet het geval is, dan vindt er nader onderzoek plaats.

Volgens minister de Jager moeten opdrachtgevers die twijfelen aan de authenticiteit van een VAR-verklaring, hiermee “snel uitsluitsel” krijgen.

Waarschuwing PZO
Het Platform Zelfstandige Ondernemers stelt echter dat opdrachtgevers altijd al op een getoonde VAR moeten kunnen vertrouwen. Een telefonische controledesk is volgens deze organisatie niet in het belang van de ondernemer en leidt tot onnodige onzekerheid. “De geloofwaardigheid van de verklaring wordt er juist door ondermijnd”.

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.