Wilt u weten of de VAR van een door u ingehuurde zzp'er klopt? Bel dan met de Belastingdienst.

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

VAR telefonisch controleren
Ondernemers kunnen de echtheid van een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) voortaan telefonisch controlen. Dat kan bij het Landelijk Coördinatiepunt VAR van de Belastingdienst, via (088) 15 11 000 (kantooruren).

Op basis van de bij de Belastingdienst bekende gegevens wordt dan gecontroleerd of de combinatie van BSN (Burgerservicenummer) en VAR klopt. Als dat niet het geval is, dan vindt er nader onderzoek plaats.

Volgens minister de Jager moeten opdrachtgevers die twijfelen aan de authenticiteit van een VAR-verklaring, hiermee “snel uitsluitsel” krijgen.

Waarschuwing PZO
Het Platform Zelfstandige Ondernemers stelt echter dat opdrachtgevers altijd al op een getoonde VAR moeten kunnen vertrouwen. Een telefonische controledesk is volgens deze organisatie niet in het belang van de ondernemer en leidt tot onnodige onzekerheid. “De geloofwaardigheid van de verklaring wordt er juist door ondermijnd”.

Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Lees ook…
“Ik ben het niet eens met een factuur. Moet ik hem dan toch betalen?” Onze adviseurs krijgen deze vraag vaak voorgelegd. Dit is hun…
Voor de meeste zakelijke documenten gelden wettelijke bewaartermijnen. Hoe lang moet je documenten in je archief houden of op je computer laten staan?…
Goodwill is het verschil tussen de waarde op papier (de balans) en wat je ervoor krijgt bij verkoop aan een willekeurige derde. Wat is de beste methode…