Als uw klant niet betaalt, kunt u op grond van het retentierecht de levering opschorten. Er zijn echter wel grenzen. Met deze checklist ziet u wanneer u dit middel kunt toepassen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is retentierecht? 

Een schuldeiser heeft het recht om afgifte of levering van een zaak aan zijn debiteur op te schorten totdat zijn vordering, en de daarmee gemoeide kosten, zijn voldaan. Dit geldt zowel voor roerende als onroerende zaken.
Twee voorbeelden: een garagehouder staat een gerepareerde auto pas af als er betaald is; een aannemer levert pas op als de opdrachtgever de rekening heeft voldaan.

Ook bij derden?

Ja. Als de eigenaar van een gerepareerde auto het voertuig in de tussentijd verkoopt, dan mag de garagehouder zich ook ten aanzien van de nieuwe eigenaar beroepen op het retentierecht.

Niet altijd 

Er zijn echter wel grenzen. Een accountant mag wel de door hem vervaardigde jaarrekening achterhouden, maar niet de documenten die geen bewerking hebben ondergaan zoals facturen, notariële akten en notulen.

Betalingsverplichting

Als een debiteur achterblijft met zijn betalingsverplichting mag u het retentierecht uitoefenen. Juridisch ‘tekort schieten’ is hiervoor niet nodig.

Feitelijk in handen 

De schuldeiser moet de zaak feitelijk in handen hebben. Een aannemer zal dus een goed hekwerk om een woning in aanbouw moeten zetten.

Faillissement 

Bij een faillissement zal de curator de zaak waarop het retentierecht rust verkopen en de schuldeiser met voorrang uit de verkoopopbrengst moeten voldoen. Of de curator kan de vordering van de schuldeiser zelf uitbetalen zodat de spullen in de boedel terugkeren.

Geen retentierecht

Het retentierecht mag niet gebruikt om het nakomen van een betalingsverplichting zeker te stellen, en ook niet als de debiteur de schuld niet kan voldoen, bijvoorbeeld door overmacht.
Andere gevallen waarin het recht niet geldt: Als de te leveren zaak door bijvoorbeeld brand verloren gaat of in handen komt van de debiteur; bij verjaring van de vordering; als de schuldeiser zelf in gebreke is en de opdracht niet kan uitvoeren.

M.m.v. Hans Veltmeijer

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers te maken krijgen. Per 1 oktober 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Compliance is geen modewoord, maar een noodzaak om je bedrijf aan te passen aan het groeiende web aan nationale en internationale wet- en regelgeving….
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor zzp’ers en mkb’ers? Een overzicht van de belangrijkste…
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een…
Werk je in je bedrijf veel met flexwerkers en nulurencontracten? Dan is het goed om te weten dat op dit moment strengere wet- en regelgeving in de maak…