Categorieën

Alle ondernemers moeten uiterlijk 1 augustus 2014 over zijn op het Europese betalingssysteem SEPA. Daarvoor moet u investeren in aanpassingen van uw administratie en betalingssysteem. Maar voor ondernemers die zaken doen in Europa, wordt een aantal zaken eenvoudiger.

Met Single Euro Payments Area (SEPA) worden overschrijvingen en incasso’s in euro’s voor 32 landen op één en dezelfde manier uitgevoerd en verwerkt. De invoering van SEPA, oftewel overstappen op IBAN is een wettelijke verplichting. U maakt onder meer kosten door aanpassingen van:  

Makkelijker zaken doen in eurolanden

Maar een aantal zaken wordt eenvoudiger. Met SEPA is er één betalingsstandaard voor eurobetalingen, waardoor het makkelijker is om zaken te doen in eurolanden. Het ING Economisch Bureau deed onderzoek naar de voordelen en kansen. 
De voordelen, zoals door het Economisch Bureau benoemd: 

 • Efficiëntere processen en beter inzicht en overzicht in kaspositie
  Voorbeeld: als u toch uw administratieve processen moet aanpassen, is dat een goede aanleiding om over te stappen op digitaal factureren. De Europese Commissie is bezig met internationale richtlijnen. 
 • Verlaging liquiditeitsrisico en efficiëntere inzet van kapitaal mogelijk
  U kunt uw betalingscondities en algemene voorwaarden uniformeren. Nu lopen de betalingsgewoontes in Europa nogal uiteen, waardoor het risico dat u uw geld te laat binnenkrijgt groot is. 
 • Gebruik van grensoverschrijdend incasso
  Van bedrijf naar bedrijf internationaal incasseren wordt met één betalingsstandaard een stuk eenvoudiger. U kunt zelf het factuurbedrag incasseren, waardoor u minder kans loopt op het overschrijden van de betalingstermijn. Wel kan het natuurlijk nog steeds voorkomen dat het saldo van de debiteur onvoldoende is, dan moet u de incasso opnieuw aanbieden. Meer over internationale incasso >>
 • Terugbrengen van het aantal (buitenlandse) rekeningen
  Door SEPA is voor betalingsverkeer nog maar één bankrekening nodig. Meerdere rekeningen in verschillende landen zijn overbodig. Let op, belastingtechnisch gezien zijn meerdere rekeningen soms nog wel nodig, omdat er nog geen fiscale uniformiteit is. 

Lees de uitgebreide beschrijving van het inzetten van SEPA en de kansen die het biedt in het ING rapport – stappen vooruit in credit management >>

Lees ook…
Als je net begint met ondernemen, kan de boekhouding overweldigend zijn. En zelfs als je al jaren in het vak zit, is dit nog steeds een flink karwei….
Als je gaat ondernemen is een zakelijke rekening openen verstandig. Maar is het verstandig om die zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank te openen…
Wat is een goede prijs voor mijn product? Het is een van de belangrijkste vragen die een ondernemer zich moet stellen. Een gedegen kostprijsberekening…