Categorieën

De woorden boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Onterecht wordt vaak gedacht dat accountant een netter woord is voor een boekhouder. Maar er zijn verschillen.

Inhoudsopgave

Titels van boekhouder en accountant

Om het verschil tussen boekhouders en accountants duidelijk te maken zal er eerst ingegaan worden op de titels van de twee.

Op zoek naar een accountant met een persoonlijke, proactieve aanpak? Rapportages en financieel advies waar je écht iets mee kunt, voor een eerlijke prijs? Ontdek jouw mogelijkheden bij 216, het accountantskantoor die het anders doet.

Boekhouder
De titel boekhouder is niet beschermd, dit houdt in dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen. Uiteraard zijn er wel opleidingen om personen tot boekhouder op te leiden, maar dit is niet verplicht.

Ben je op zoek naar een administratief expert die jouw boekhouding overneemt? Vergelijk Top 4 boekhouders uit de buurt. 

Accountant
De term accountant is wél een beschermde titel. Dit betekent dat niet iedereen zichzelf zomaar accountant kan noemen. De titel mag alleen gedragen worden nadat de benodigde opleiding succesvol is afgerond. Er zijn twee accountantstitels, een registeraccountant (RA) en een accountant-administratieconsulent (AA). De titel registeraccountant wordt behaald met een universitaire opleiding accountancy. Een accountant-administratieconsulent heeft een hbo opleiding accountancy afgerond.

Verschil in werkzaamheden

De titel is echter niet het enige verschil. Ook de werkzaamheden verschillen van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.

Toch zijn er in de praktijk veel overlappende werkzaamheden. Vandaar dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Voor complexe vraagstukken zal een boekhouder je vaak doorverwijzen naar een accountant. Een boekhouder heeft meestal meer kennis over het uitvoeren van de boekhouding voor kleinere bedrijven, omdat die meer praktische ervaring heeft.

Op zoek naar een accountant met een persoonlijke, proactieve aanpak? Rapportages en financieel advies waar je écht iets mee kunt, voor een eerlijke prijs? Ontdek jouw mogelijkheden bij 216, het accountantskantoor die het anders doet.

LOGO RGB basis

Accountants 216, partner van De Zaak

Bij 216 Accountants verzorgen we de werkzaamheden die voor jou als ondernemer noodzakelijk zijn. Van jaarrekening tot aangifte en van administratie tot belastingadvies. Bij ons word je gekoppeld aan een financiële expert van één van onze zeven kantoren bij jou in de buurt. Zij zorgen elke maand voor een up-to-date administratie en inzicht in je financiële situatie met betrouwbare cijfers. Door slimme technologie voor ons te laten werken wordt het administreren eenduidiger en efficiënter. Zo helpen we jou snel, nauwkeurig én tegen een eerlijk tarief.

Bekijk alle artikelen van 216 Accountants >

Lees ook…
Binnen de vennootschapsbelasting (vpb) kun je verliezen uit een jaar verrekenen met andere jaren. Dat heet verliesverrekening vpb. Wat kun je hiermee…
Het is de schrik van veel ondernemers: facturen die veel te laat of zelfs helemaal niet betaald worden. Toch komt het regelmatig voor – zeker in…
Wanneer je als ondernemer een zakelijke betaalrekening opent, zul je ontdekken dat dit duurder is een particuliere bankrekening. Waar komt dit door? In…