Onder het mom van een telefoon- of beursgids belt men u op een dag op en wordt u gevraagd of u de advertentie van vorig jaar wilt verlengen. Jaarlijks worden duizenden ondernemers op deze wijze benaderd. Een groot aantal van hen stemt zonder verder nadenken in met het aanbod. Vervolgens blijken zij voor een jaar lang aan een contract vast te zitten waar maandelijkse betalingen voor geëist worden.

Wat mag u van deze video verwachten?

Danielle de Jong vertelt hoe zij benaderd werd voor een advertentie en vervolgens vast bleek te zitten aan een contract. De kwestie zou haar tot wanhoop – en de bedelstaf – hebben gebracht als het Steunpunt Acquisitiefraude haar niet de helpende hand zou hebben geboden.

‘Wilt u nog een keer een advertentie plaatsen?’

Het kan zijn dat u door een malafide advertentiebureau gebeld wordt met het aanbod om een advertentie te plaatsen, maar het kan ook voorkomen dat u een factuur in de post aantreft, die u niet zo gauw kunt thuisbrengen. Meestal staat erin het begeleidende schrijven dat het voor een telefoon- of bedrijvengids is, al dan niet in drukvorm of op internet. Vaak lijkt de spooknota qua beeldmerk sterk op een factuur van bonafide bedrijven.

Directeur Fleur van Eck van Steunpunt Acquisitiefraude: “Onze ervaring is dat 10% van de daders een proces aangaat. Veel bureaus sturen aanmaningen en intimiderende brieven en schakelen incassobureaus in.”

Deze video laat u zien hoe u acquisitiefraude herkent en wat u er tegen kunt doen, wanneer u er het slachtoffer van bent geworden.

Checklist

Print deze checklist uit en leg hem binnen handbereik voor het geval u te maken krijgt met acquisitiefraude.

Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Wanneer je als ondernemer een zakelijke betaalrekening opent, zul je ontdekken dat dit duurder is een particuliere bankrekening. Waar komt dit door? In…
Een balans maakt een vast onderdeel uit van een boekhouding. Hieraan kun je aflezen hoe een bedrijf er financieel voor staat. Wat staat er allemaal op…
Goed nieuws voor onder andere start-ups en scale-ups: de regeling voor aandelenopties wordt per 1 januari versoepeld. Tenminste, dat is het voorstel in…