Betalingstermijnen voor overeenkomsten tussen bedrijven, en tussen bedrijven en de overheid, worden vanaf 16 maart 2013 wettelijk vastgelegd. Heeft dat gevolgen voor de afspraken die u met klanten kunt maken over het moment waarop de rekening moet worden betaald?

Nieuwe regels betalingstermijnen
Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd:

“Ik hanteer een strak debiteurenbeleid en verlang van mijn klanten dat zij binnen 14 dagen de rekening betalen. Als een rekening niet op tijd betaald wordt, gaat er direct een herinnering de deur uit. Natuurlijk ben ik in een enkel geval wel eens wat soepeler, de klantrelatie is immers ook belangrijk, maar op deze manier kunnen er in ieder geval geen misverstanden ontstaan.

“Ik heb begrepen dat er sprake van is dat vanaf volgend jaar betalingstermijnen wettelijk wordt vastgelegd. Hoe zit dat precies? Betekent dat, dat ik met mijn klanten niet meer kan afspreken dat zij de rekening binnen veertien dagen moeten betalen?”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak Advies
“Als betalingstermijnen wettelijk zijn vastgelegd, dan kunt u nog steeds met klanten afspreken dat zij binnen veertien dagen de rekening betalen. De nieuwe regels gelden namelijk voor overeenkomsten, tussen bedrijven onderling, of tussen bedrijven en de overheid, waarbij niks is afgesproken over het moment van betalen.

“De huidige wettelijke regel is dat de betalingstermijn niet onredelijk mag zijn, en dat is natuurlijk nogal vaag. Uit het Burgerlijk Wetboek (onder andere art. 6:119a) valt wel af te leiden dat een redelijke betalingstermijn dertig dagen is, maar dat is dus nog niet expliciet gemaakt.”

“Als de nieuwe regels worden ingevoerd, dan geldt voor overeenkomsten tussen bedrijven onderling dat, als er contractueel niks is geregeld over de betalingstermijn, de rekening binnen dertig dagen moet zijn betaald.”

“U mag in de overeenkomst een langere betalingstermijn van maximaal zestig dagen afspreken. Een termijn langer dan zestig dagen is alleen toegestaan als dat voor zowel leverancier als afnemer niet nadelig is.”

“Is er sprake van een overeenkomst met de overheid, dan moet de rekening binnen dertig dagen zijn betaald.”

Lees ook:
Krediet bij uw leverancier is geen recht »
“Klanten in termijnen laten betalen, hoe pak ik dat aan?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

 

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vastgoed Financiering
Flexibele én snelle hypotheek voor alle zakelijke vastgoed; winkels, bedrijfspand, renovatie, belegging.