Blijven ontwikkelen en leren is niet weg te denken uit deze tijd. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en verandert continu. Des te belangrijker is het dat jij als bedrijf, samen met jouw personeel, meegroeit. Het STAP-budget, ofwel het STimulerings Arbeidsmarkt Positie budget, van de overheid helpt je hier een handje bij. Wat betekent dit budget en hoe maak je hier gebruik van?

Inhoudsopgave

Wat is het STAP-budget?

Waar een ieder vorig jaar nog zijn scholingskosten af mocht trekken bij zijn aangifte inkomstenbelasting, is er nu het STAP-budget. Het STAP-budget, dat er sinds 1 januari 2022 is, is een STimulerings Arbeidsmarkt Positie budget. Dit budget is er voor werkenden en werkzoekenden die zich willen blijven ontwikkelen of door willen leren. Werkenden en werkzoekenden kunnen op deze manier voor een bedrag van €1.000 euro een studie, opleiding of cursus volgen.

Dit budget kan ieder persoon één keer per jaar aanvragen. Per jaar zijn er vijf aanvraagtijdvakken: vanaf 1 maart 2022 gaat er elke twee maanden een nieuwe aanvraagronde van start. Het STAP-budget is aanvragen bij de UWV.

De eerste ronde (1 maart 2022) kreeg zeer grote interesse: 35.000 mensen deden een aanvraag en binnen een paar dagen was het budget al op. De volgende ronde start op 1 mei 2022.

Waarom is er een STAP-budget?

Om iedereen de kans te geven om zich te ontwikkelen of door te leren, heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen. Door het volgen van opleidingen, trainingen en cursussen behouden werkenden makkelijker hun baan en hebben werkzoekenden meer kans op het vinden van een nieuwe baan. Het STAP-budget is bijvoorbeeld interessant voor iemand die moet leren om steeds meer digitaal te doen binnen het bedrijf waar hij of zij werkt.

Ook kan het een ouder iemand helpen om op latere leeftijd nog een carrièreswitch te maken. Neem bijvoorbeeld iemand die in de bouw werkt en het lichamelijk moeilijker krijgt om zijn werkzaamheden uit te voeren. Op deze manier kan hij op zoek naar iets anders binnen of buiten het bedrijf waar hij werkzaam is.

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is voor werkenden en werkzoekenden. Die moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten ouder dan 18 jaar zijn en jonger dan de AOW-leeftijd, een EU-burger zijn of een partner van een EU-burger zijn en tot slot moet diegene tenminste zes maanden in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Is jouw bedrijf straks het slimste jongetje van de klas?

Maar, de grote vraag is natuurlijk: wat heb jij als ondernemer aan dit STAP-budget? Heel veel! Het budget geeft jouw personeel namelijk ook de mogelijkheid om per jaar €1.000 in zichzelf te investeren door middel van het volgen van opleidingen, cursussen en trainingen. Jouw voordeel? Jij hoeft niet alle scholingskosten voor jouw personeel uit de eigen zak te betalen.

Ziet een van je medewerkers een opleiding die hij of zij wil volgen en kost deze opleiding €1.400? Dan kan hij of zij voor deze opleiding het STAP-budget aanvragen bij het UWV. De opleiding wordt dan voor €1.000 gefinancierd vanuit het budget en jij hebt als ondernemer nog maar €400 kosten.

Ga dus samen met je personeel aan de slag met het verbeteren van jullie kennis en kunde. Ga mee met de tijd en de markt. Je medewerkers worden zelfverzekerder, leren en ontwikkelen zich en jouw bedrijf plukt daar de vruchten van. Zo zijn jullie binnen no-time het slimste jongetje van de klas en benutten jullie ieders kwaliteiten optimaal.

Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.