Op 23 september komt het nieuwe € 10-biljet in omloop. Nadat eerder al het € 5-biljet werd vervangen, is dit het tweede bankbiljet in de nieuwe Europa-serie. Welke kenmerken bevat het nieuwe biljet?

NIEUW BILJET VAN € 10

Het nieuwe eurobankbiljet bevat verbeterde echtheidskenmerken, waarbij gebruik is gemaakt van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op het gebied van beveiliging. De nieuwe biljetten worden ‘Europa-serie’ genoemd, omdat in het hologram en het watermerk van de biljetten een portret is verwerkt van Europa. Niet het werelddeel, maar de mythologische figuur die de naamgever is van dit continent.

KENMERKEN

Net als de eerste serie eurobankbiljetten is de Europa-serie makkelijk te controleren met de ‘Voel, kijk en kantel’-methode. De biljetten zijn makkelijk te herkennen dankzij de volgende echtheidskenmerken:

 • Verhoogde druk:
  hoofdafbeelding, letters en het grote waardecijfer voelen dikker aan. Nieuw is dat u aan de linker- en rechterrand van de biljetten lijntjes voelt.
 • Portretwatermerk:
  Wanneer u het biljet tegen het licht houdt, wordt een vage afbeelding zichtbaar (van de mythologische figuur Europa) en een raam op de achtergrond.
 • Veiligheidsdraad:
  Ook is het €-teken zichtbaar in de veiligheidsdraad.
 • Portrethologram:
  Wanneer u het biljet kantelt, ziet u op de zilveren band aan de rechterzijde het waardecijfer en het €-teken.
 • Smaragdgroen cijfer:
  Op het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek wordt een lichteffect zichtbaar dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur: van smaragdgroen naar diepblauw.

VIDEO: hoe herkent u valse euro’s?

LEES OOK:
– Vergeet de euro: de toekomst is aan de TradeQoin »

Lees ook…
Het runnen van een webshop brengt veel uitdagingen en keuzes met zich mee. Ook als het gaat om de administratie. Het is belangrijk dat je je…
Als je net begint met ondernemen, kan de boekhouding overweldigend zijn. En zelfs als je al jaren in het vak zit, is dit nog steeds een flink karwei….
Het is de schrik van veel ondernemers: facturen die veel te laat of zelfs helemaal niet betaald worden. Toch komt het regelmatig voor – zeker in…
Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat er de komende jaren op fiscaal gebied veel veranderen, als zij dividend aan zichzelf willen uitkeren….
Elke ondernemer wil een financieel gezonde onderneming. En in tijden van een financiële crisis, wordt dat extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor…
Voor de meeste zakelijke documenten gelden wettelijke bewaartermijnen. Hoe lang moet je documenten in je archief houden of op je computer laten staan?…