Categorieën

Op 23 september komt het nieuwe € 10-biljet in omloop. Nadat eerder al het € 5-biljet werd vervangen, is dit het tweede bankbiljet in de nieuwe Europa-serie. Welke kenmerken bevat het nieuwe biljet?

NIEUW BILJET VAN € 10

Het nieuwe eurobankbiljet bevat verbeterde echtheidskenmerken, waarbij gebruik is gemaakt van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op het gebied van beveiliging. De nieuwe biljetten worden ‘Europa-serie’ genoemd, omdat in het hologram en het watermerk van de biljetten een portret is verwerkt van Europa. Niet het werelddeel, maar de mythologische figuur die de naamgever is van dit continent.

KENMERKEN

Net als de eerste serie eurobankbiljetten is de Europa-serie makkelijk te controleren met de ‘Voel, kijk en kantel’-methode. De biljetten zijn makkelijk te herkennen dankzij de volgende echtheidskenmerken:

 • Verhoogde druk:
  hoofdafbeelding, letters en het grote waardecijfer voelen dikker aan. Nieuw is dat u aan de linker- en rechterrand van de biljetten lijntjes voelt.
 • Portretwatermerk:
  Wanneer u het biljet tegen het licht houdt, wordt een vage afbeelding zichtbaar (van de mythologische figuur Europa) en een raam op de achtergrond.
 • Veiligheidsdraad:
  Ook is het €-teken zichtbaar in de veiligheidsdraad.
 • Portrethologram:
  Wanneer u het biljet kantelt, ziet u op de zilveren band aan de rechterzijde het waardecijfer en het €-teken.
 • Smaragdgroen cijfer:
  Op het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek wordt een lichteffect zichtbaar dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur: van smaragdgroen naar diepblauw.

VIDEO: hoe herkent u valse euro’s?

LEES OOK:
– Vergeet de euro: de toekomst is aan de TradeQoin »

Lees ook…
Een boekhouder is verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf. De boekhouder zorgt onder andere voor jouw maandelijkse en jaarlijkse…
De boekhouding is een van de dingen die als beginnend ondernemer op je pad komen. Want of je nu zzp’er bent of gaat ondernemen binnen een nv, bv of…
Een resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genoemd, is een vast onderdeel van het…