De incassokosten voor een vordering op een consument, eenmanszaak of zzp'er zijn vanaf 1 juli aan een maximum gebonden. Lees hier wat de gevolgen zijn.

Incassokosten
Incassobureaus en deurwaarders mogen niet meer dan een percentage van het verschuldigde bedrag in rekening brengen. Dat gaat volgens dit schema:

– 15% bij vorderingen tot € 2.500
– 10% bij vorderingen vanaf € 2.500 tot € 5.000
– 5% bij vorderingen vanaf € 5.000 tot € 10.000
– 1% van het bedrag tussen € 10.000 en € 25.000

Dat betekent bijvoorbeeld dat niet meer dan € 150,- aan incassokosten mag worden gevraagd bij een onbetaalde rekening van € 1.000,-. Er geldt wel een minimumbedrag van € 40,-.

Bovendien moet de schuldeiser eerst een aanmaning sturen vóórdat hij kosten in rekening mag brengen. De schuldenaar heeft dan nog 14 dagen om alsnog te betalen.

Het maximum voor incassokosten geldt niet voor vorderingen die bedrijven aan elkaar hebben.

De nieuwe regels gelden direct per 1 juli 2012, zonder terugwerkende kracht, en gelden dus voor alle facturen die na die datum niet zijn betaald.

Uw bedrijfsvoering
Wat verandert er nu voor uw bedrijfsvoering in verband met deze nieuwe regels?

 1. Bij openstaande facturen van consumenten of particulieren:
  Als er niet wordt betaald, stuur dan schriftelijk een aanmaning, liefst per aangetekende post in verband met bewijs. Geef daarbij aan dat er binnen 14 dagen betaald moet worden, dat anders daarna incassokosten verschuldigd zijn en wat de hoogte daarvan is.
   
 2. Bij openstaande facturen van bedrijven:
  Het sturen van een aanmaning is in dit geval geen verplichting, maar het is wel raadzaam om dat standaard in uw debiteurenbeleid op te nemen. U kunt alleen hogere incassokosten vorderen als u dat vooraf bent overeengekomen.
   
 3. Loop in uw eigen voorwaarden de artikelen na over betalingen, termijnen en incassokosten.

Met dank aan: De Raadgevers Bedrijfsjuristen.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…