Voordat u in zee gaat met een nieuwe klant of een grote opdracht aanneemt, is het goed van tevoren te weten of er een kans bestaat dat de rekening niet betaald zal worden. Zeker in tijden waarin het economisch niet meezit, zit u daar niet op te wachten. Door bedrijfsrapporten over kredietwaardigheid en betalingsgedrag op te vragen sluit u dit risico zoveel mogelijk uit.

De nadelige gevolgen van niet-betaalde facturen liggen voor de hand. Als u uw geld niet krijgt, bestaat de kans dat u op een gegeven moment niet meer aan uw eigen financiële verplichtingen kunt voldoen. Het voortbestaan van uw bedrijf kan dus in gevaar komen.

Uit de Conjunctuurenquête (COEN) van het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt dat toenemende debiteurenrisico’s een van de grootste financiële belemmeringen voor ondernemers zijn »

Hoe komt u erachter of een bedrijf goed van betalen is?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een beeld te krijgen van de kredietwaardigheid en het betalingsgedrag van bedrijven.

– Zelf informatie verzamelen
Ga op internet de reputatie van een bedrijf of ondernemer na. Hoe wordt er over de onderneming of de eigenaar gesproken in social media of weblogs?  

Tip: Controleer bij de Kamer van Koophandel of de contactpersoon bij een opdrachtgever bevoegd is om te tekenen.

– Bedrijfsrapporten opvragen
Schakel een externe partij in om een bedrijfsrapport over de kredietwaardigheid en het betalingsgedrag van een klant op te vragen. Afhankelijk van het geldbedrag of investering dat met het aangaan van een zakelijke relatie of overeenkomst gemoeid is – hoe hoog is het kredietrisico? – kunt u  beknopte of meer uitgebreide bedrijfsinformatie opvragen.

Bij beknopte bedrijfsinformatie kunt u denken aan gegevens over het betaalgedrag en de bedrijfsleiding. Ook het betaalgedrag van de bestuurders en aandeelhouders wordt meegenomen.

Meer uitgebreide rapportages bevatten gegevens van onder meer het CBS en het Kadaster, risicoanalyses en expertadviezen om hogere kredietrisico’s te kunnen beoordelen.  

Dit artikel is mogelijk gemaakt door DAS.

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Pensioen opbouw

Benut jij je vrije jaarruimte maximaal? En hoeveel pensioen moet je eigenlijk opzij zetten? Vraag nu gratis een pensioenberekening, inclusief alle belastingvoordelen, en stel direct al je overige vragen aan onze pensioenexpert.

Lees ook…