Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Waar moet u op letten als u zakelijk belegt?

Waar moet u op letten als u zakelijk belegt?

12 juni 2014
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere ondernemer is: waarvoor zet u het geld opzij? Onderstaande checklist helpt de juiste keuzes te maken. 

Benieuwd naar je opties om te beleggen?

1. Wat is uw doel?
Het eerste dat u moet bepalen als u zelf zakelijk gaat beleggen is: met welk doel gaat u beleggen? Zet u geld apart voor de belastingen, reserveert u geld als buffer, voor investeringen of voor periodiek onderhoud of spaart u voor uw pensioen?

Het doel bepaalt de looptijd en bepaalt de insteek van de belegging: 

  • Beleg alleen met geld dat u een bepaalde periode kunt missen. 
  • Voor geld waarover u flexibel moet kunnen beschikken, is een zakelijke spaarrekening de beste optie. 
  • Voor een rekening en aan- en verkoopkosten van beleggingen betaalt u kosten.

2. Bepaal uw beleggingshorizon
Aansluitend op het doel van uw belegging is het zoals gezegd van belang om te weten wanneer en waarvoor u het geld nodig heeft.

Let op! Blijf reëel in wat mogelijk is en laat u niet misleiden door mensen of producten die u gouden bergen beloven. De ‘Marktplaatsregel’ gaat ook op voor beleggen: iets dat te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook.

Horizon: korte termijn
Bij reserveringen voor belastingen of investeringen op korte termijn, moet u snel en flexibel over het geld kunnen beschikken. Beleg daarom met een laag risicoprofiel: in ‘veilige’ staats- of bedrijfsobligaties bijvoorbeeld als het geld langer dan een jaar vaststaat. Mijd aandelen(fondsen) als u het geld voor kortere tijd wegzet. U heeft namelijk niet de tijd om na een plotselinge koersdaling te wachten op herstel van de koers. U riskeert namelijk dat u, op het moment dat u over het geld moet beschikken, uw aandelen noodgedwongen moet verkopen met verlies.

Horizon: middellange termijn
Bij investeringen op de middellange termijn (tot vijf á zeven jaar) kunt u iets meer risico nemen. Op basis van uw financiële planning (wanneer wilt u investeren?) en uw risicobereidheid kunt u kiezen voor een mix van aandelen (hoog risico) en obligaties (laag risico).

Tip: Als aandelen of obligaties goed geprijsd zijn, kunt u kiezen om tijdelijk een van de twee te ‘overwegen’ (extra aan te kopen). Houd dan wel altijd goed het koersverloop en de economische ontwikkelingen in de gaten.

Horizon: lange termijn
Beleggingen op lange termijn hangen vaak samen met het pensioen. Afhankelijk van uw leeftijd heeft u namelijk een lange beleggingshorizon van tien tot soms veertig jaar. Uw vermogen heeft voldoende tijd om van een dip in de economie en aandelenkoersen te herstellen. Met een periode van tien jaar of meer is sprake van een verantwoord risico en is het rendement in de regel enkele procenten hoger dan bij sparen.

Tip: In de laatste tien jaar voor de beoogde einddatum is het verstandig om de focus te verleggen naar consolidatie van uw vermogen. Daar hoort een wijziging van uw beleggingsstrategie bij, waarbij u verschuift naar bijvoorbeeld veilige(re) staatsobligaties. Zogenoemde lifecycle fondsen doen dit automatisch voor u.

3. Beleggen en de fiscus
Als u spaart via een bankspaarrekening of een (vaak dure) lijfrentepolis, is het bedrag dat u inlegt tot een bepaalde drempel (uw zogenoemde jaarruimte) fiscaal aftrekbaar. Banksparen geniet de voorkeur, vanwege de lage kosten, de transparantie, de flexibiliteit en vrije inlegkeuze. en mogelijk de fiscale oudedagsreserve (for) .

De fiscale oudedagsreserve
De fiscale oudedagsreserve (for) is een boekhoudkundige aftrekpost. In 2014 mag u 10,9% van de nettowinst reserveren, met een maximum van € 9542, om te gebruiken voor eigen pensioensopbouw. Over dit bedrag betaalt u later wel belasting als u uw bedrijf staakt. Vaak gaat het mis, omdat ondernemers hier geen geld voor reserveren.

Box 3
Als u op andere manieren extra vermogen opbouwt, bijvoorbeeld via privé sparen of beleggen, een vastgoed- of kunstinvestering, dan heeft u te maken met de vermogensrendementsheffing van box 3. Boven het heffingsvrije vermogen van € 21.139 (2014) per partner, betaalt u jaarlijks effectief 1,2 procent rente.

Let op! Wie jong is, denkt vaak niet aan pensioen. Maar helaas: hoe langer u wacht, hoe meer geld u uiteindelijk moet storten of hoe minder u aan het einde van uw loopbaan tegemoet kunt zien. Begin dus op tijd.

4. Uw levensstijl
Uw levensstijl en hoeveel geld u daarvoor nodig heeft, is vooral afhankelijk van uw eigen karakter en levensstijl. Bent u een ascetische bergwandelaar of gaat u het liefst kaviaar etend door het leven, varend op een luxe zeilschip? Het besteedbaar inkomen – en daarmee het (pensioen)vermogen dat u daarvoor bij elkaar moet verzamelen – bepaalt het uiteindelijke langetermijndoel. In die zin bepaalt uw uitgavenpatroon het beleggingsdoel. Als u nu ook al van weinig geld kunt rondkomen, hoeft u minder te sparen dan wanneer u van het goede leven houdt.

 

Investeren in vastgoed?

  • Welke opties zijn er? Download de gratis brochure en bekijk alle mogelijkheden voor beleggen in vastgoed

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Beleggen in vastgoed om meer rendement te realiseren?

Haal jij wel alles uit je geld? Heb je dan wel een gedacht aan beleggen in Nederlands of Duits vastgoed? Een optimale vastgoedportefeuille met goede rendementsverwachtingen en maandelijks voorschotdividend van 6% op jaarbasis.

Lees ook…