Categorieën

Wil jij als particulier zonnepanelen aanschaffen? Goed idee! De Belastingdienst ziet jou dan namelijk voor even als een kleine ondernemer waardoor jij de btw die je over de zonnepanelen betaalt, terug kunt vragen. Hoe dit werkt en waarom je de btw terugkrijgt, leggen we in dit artikel aan je uit. 

Inhoudsopgave

21% korting op zonnepanelen 

Als je zonnepanelen aanschaft, lever je een deel van de stroom die je opwekt aan je energiemaatschappij. Hierdoor ben je ondernemer en mag je dus gebruikmaken van de voordelen van het ondernemer zijn. De btw die je betaalt over de zonnepanelen die je aanschaft, mag je terugvragen. Dit scheelt op een set zonnepanelen al snel zo’n €1.000 euro.

Tip: Wist je dat de vaste energiecontracten waarschijnlijk in april weer terugkeren? Meld je aan voor het Energie Alert 2023 van De Zaak en ontvang als eerste een seintje als dit gebeurd + ontvang direct de beste aanbieding in de markt, zowel voor zakelijk als voor privé.

Zo zorg je met btw-aangifte dat je het betaalde btw-bedrag terugkrijgt 

Als je al btw-ondernemer bent en je schaft voor privégebruik zonnepanelen aan dan is de klus om de btw terug te vragen eigenlijk zo geklaard. Je geeft de betaalde belasting gewoon aan bij jouw kwartaal-aangifte en je krijgt de btw terug. 

Ben je geen ondernemer voor de btw, dan kun je je met het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ melden als ondernemer. Je kunt dan kiezen om als zzp’er met een eenmanszaak wel of niet gebruik te maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Bij het kiezen voor de KOR, profiteer je van het voordeel dat je maar één keer aangifte hoeft te doen en dan dus de btw die je voor de zonnepanelen hebt betaald, terugkrijgt. Daartegenover staat wel dat je de drie jaar die daarna volgen geen btw meer kunt terugvragen voor bijvoorbeeld extra zonnepanelen of onderhoud. Kies je niet voor de KOR en start je een eenmanszaak? Dan moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen, maar kun je in de volgende jaren ook gewoon btw terugvragen. Iedere keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is goed om hierover met een belastingadviseur in gesprek te gaan. 

Side note: je mag geen gebruik maken van de KOR als je omzet in een kalenderjaar meer dan €20.000 euro is of als de btw teruggave een bedrag is hoger dan €2.500. 

Een aantal voorwaarden voor btw van zonnepanelen terugvragen

Zoals bij alles geldt ook voor deze btw teruggave dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo moet de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan en moet je de btw binnen zes maanden na aanschaf van de zonnepanelen terugvragen. 

Uitzondering btw teruggave zonnepanelen 

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Voor losse zonnepanelen mag je alle btw terugvragen, maar hebben de zonnepanelen een functie als dakbedekking? Dan mag je slechts eenderde deel terugvragen van de btw die je hebt betaald. 

De regeling voor de btw teruggave bij de aanschaf van zonnepanelen eindigt waarschijnlijk op 1 januari 2023. De overheid streeft ernaar om de btw op zonnepanelen terug te brengen naar 0%. Tot die tijd kun jij je als particulier met deze btw teruggave nog even wanen in de wereld van een ondernemer. 

Gerelateerd lezen:

• Btw: Vrijgestelde goederen en diensten
• Btw tarieven in Europa 2022
• Btw-margeregeling
• Bedrijfspand en btw: 7 vragen en antwoorden

Ben je klaar voor gangbare en voorspelbare energietarieven? Schrijf je nu in voor het Energie Alert en ontvang een seintje wanneer vaste contracten voor thuis als kantoor weer mogelijk zijn.

logo Minder.nl

Minder.nl, partner van De Zaak

Minder.nl is dé zakelijke energievergelijker van Nederland. Met onze vergelijker kunnen zowel ZZP'ers, MKB'ers als grootzakelijke bedrijven het beste zakelijke energie aanbod vergelijken en direct contracteren. Op ons online platform vergelijken we de scherpste contractaanbiedingen van zakelijke energieleveranciers.

Bekijk alle artikelen van Minder.nl >

Lees ook…
Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de…
Bedrijven en instellingen zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Geldt die…
Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost…