In samenwerking met
In deze tijden waarin de energiemarkt rustig turbulent genoemd mag worden, is er een nieuw energiecontract mogelijk. Het dynamische energiecontract, een contract met dynamische energieprijzen. Lees hier meer over deze dynamische energiecontracten, de risico's en voordelen voor jouw bedrijf.

Inhoudsopgave

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je voor energie de inkoopprijs die geldt op de handelsmarkt, plus een kleine transparante opslag aan je energieleverancier. Er zijn verschillende leveranciers die een dynamisch energiecontract afsluiten.

Tip: Wist je dat de vaste energiecontracten waarschijnlijk in april weer terugkeren? Meld je aan voor het Energie Alert 2023 van De Zaak en ontvang als eerste een seintje als dit gebeurd + ontvang direct de beste aanbieding in de markt, zowel voor zakelijk als voor privé.

Wat betekent dynamisch?

Dit betekent dat de tarieven direct meebewegen met de prijsontwikkelingen op de handelsmarkt.

Dynamisch Stroomtarief

Op de markt geldt ieder uur een ander stroomtarief. Jouw leverancier houdt jouw verbruik per uur bij en telt daar de transparante opslag bij op.

Dynamisch gastarief

Het gastarief verschilt per dag. Dus voor jouw gastarief wordt gekeken naar jouw verbruik per dag, plus de opslag aan de leverancier.

Wat zijn de voordelen van dynamische energiecontracten?

 • Je contract is net zo dynamisch als de energieprijs. Dat betekent dat je op ieder moment kunt opzeggen zonder boetes. En dat je dus meteen kunt overstappen naar een leverancier met een gunstiger aanbod.
 • Een ander voordeel is dat je je elektriciteitsvraag kunt matchen met de momenten waarop stroom het goedkoopst is. Dat levert je geld op. Die tijden vind je terug in de app van je energiebedrijf. 


Zijn dynamische tarieven goedkoper?

Soms wel. Door meer aanbod van energie daalt de prijs van energie. Zelfs tot in de min. Je krijgt dan negatieve stroomprijzen. Negatieve stroomprijzen komen vaak voor. Vooral in het weekend. Dat betekent dat je op die momenten uitbetaald krijgt voor de energie die je gebruikt. 

Hoe ontstaan negatieve stroomprijzen?

Negatieve stroomprijzen krijg je door de toenemende investeringen in duurzame energie. En bij gunstige weersomstandigheden als veel zon en veel wind, wordt er veel groene stroom geproduceerd en opgeslagen.

Opgelet:  heb je zonnepanelen op je dak en lever je op dat moment veel stroom terug aan het net, dan zal je terugleververgoeding tegenvallen. Dus zet op die momenten dat er sprake is van een negatieve stroomprijs je machine aan die veel stroom verbruikt!

Wat is het nadeel?

Het grote nadeel van dynamische energieprijzen is natuurlijk dat de tarieven ook onmiddellijk meestijgen bij stijgende prijzen op de energiemarkt. Dat betekent onzekerheid die je met een vast contract niet hebt. 

Een ander nadeel is dat je door de schommelende tarieven veel meer tijd kwijt bent aan het bijhouden van de prijzen. Een slimme meter is noodzakelijk!

Maandelijkse betaling

Je betaalt net als bij andere vormen van een energiecontract een maandelijks voorschot. Maar in tegenstelling tot een vast of variabel contract, waarin de kosten jaarlijks of halfjaarlijks met je worden verrekend, worden je kosten bij een dynamisch energiecontract iedere maand met je verrekend.

Hoe wordt je maandelijkse voorschot berekend?

Er wordt een indicatief dynamisch leveringstarief vastgesteld op basis van de marktprijzen op dit moment. Die indicatieve tarieven kunnen dus variëren. Dat tarief wordt vermenigvuldigd met je jaargebruik dat is gebaseerd op je verbruik in het verleden. Je voorschotbedrag stijgt en daalt mee met de energieprijs op de handelsmarkt. 

Afrekening voorschot en werkelijke verbruikskosten

De afrekening tussen betaald voorschot en het daadwerkelijke verbruik gebeurt maandelijks. 

Betaling in gelijke termijnen

Waar je rekening mee moet houden is dat de leverancier het voorschot heeft bepaald op je jaargebruik in het verleden en dat door 12 gelijke maanden deelt. In werkelijkheid gebruik je over het algemeen in de zomer minder energie dan in de winter. Je voorschot zal dus in de zomer waarschijnlijk te hoog uitvallen en in de winter te laag. Dat betekent dat je in de zomer wellicht geld terugkrijgt en in de winter moet bijbetalen.

Hoe is de dynamische energieprijs samengesteld?

De prijs wordt bepaald door

 • De leveringskosten: inkoopprijs van je energie, de transparante opslag en de vaste leveringskosten (administratiekosten)
 • De netbeheerkosten
 • De overheidsheffingen (Opslag Duurzame Energie, energiebelasting en btw)

Wat zijn de verschillen tussen alle energiecontracten?

Je kunt nu dus kiezen uit een vast, een variabel of een dynamisch contract.

De belangrijkste verschillen zijn:

 • De prijs
 • De looptijd

Variabele tarieven

Bij variabele en een dynamische contracten variëren de prijzen.

 • Bij een dynamisch energiecontract wisselt de prijs van stroom per uur en van gas per dag.
 • De verrekening van de prijs en verbruik gebeurt bij een dynamisch contract elke maand.
 • Bij een variabel contract wisselen de prijzen minimaal twee keer per jaar.
 • Bij een variabel contract liggen de maandtarieven vast voor een half jaar.

Vaste tarieven

Bij een vast energiecontract ligt de prijs vast voor de looptijd van het contract.

 • De duur van een vast contract kan variëren van 1 tot maximaal 5 jaar.
 • Er is sprake van vaste maandelijkse leveringskosten
 • De verrekening gebeurt jaarlijks.

Welk energiecontract sluit je af?

Het hangt dus af van je behoefte als ondernemer. Kun jij je kosten van energie doorberekenen aan de eindgebruiker, dan kies je misschien liever voor de zekerheid van een vast contract.

Kun jij als ondernemer vrij bepalen wanneer je energie verbruikt, dan zijn wellicht de dynamische energieprijzen voor jou aantrekkelijk.

Zijn dynamische energiecontracten iets voor mij?

Wil je weten welk type zakelijk energiecontract voor jouw bedrijf het beste is? Onderzoek dan goed wat je eigen wensen en behoeften zijn, wat je huidige energietarieven zijn en welk type contract je nu hebt. Bekijk de opties: vergelijk zakelijke energie.

Ben je klaar voor gangbare en voorspelbare energietarieven? Schrijf je nu in voor het Energie Alert en ontvang een seintje wanneer vaste contracten voor thuis als kantoor weer mogelijk zijn.

logo Minder.nl

Minder.nl, partner van De Zaak

Minder.nl is dé zakelijke energievergelijker van Nederland. Met onze vergelijker kunnen zowel ZZP'ers, MKB'ers als grootzakelijke bedrijven het beste zakelijke energie aanbod vergelijken en direct contracteren. Op ons online platform vergelijken we de scherpste contractaanbiedingen van zakelijke energieleveranciers.

Bekijk alle artikelen van Minder.nl >

Lees ook…
Als ondernemer kies je zelf waar je gas en stroom afneemt. Maar, heb je je huidige contract voortijdig gestopt? Ben je overgestapt naar een andere…
Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost…
Bedrijven en instellingen zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Geldt die…
Ben je mkb’er en gaat minimaal zeven procent van jouw omzet naar energiekosten? Dan ben je een energie intensieve mkb-onderneming en kom je vanaf 1…
Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de…
Als je ondernemer bent, verbruik je vrijwel altijd energie bij je bedrijfsvoering. Energiekosten voor gas en stroom vormen dus een deel van je…