Categorieën

Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost gebruikmaakt. Ook voor ondernemers die meer willen doen met zonne-energie zijn er subsidies en aftrekposten. Heb jij al eens gehoord van de SDE++, de EIA of de kleinzakelijke salderingsregeling? Hier lees je meer over de mogelijkheden en aan welke belangrijke voorwaarden je moet voldoen.

Inhoudsopgave

SDE++ (Stichting Duurzame Energieproductie)

Als je meer dan 15 kWp opwekt aan zonne-energie (ongeveer 53 zonnepanelen), kom je in aanmerking voor de subsidieregeling van SDE++. Daarnaast dien je over een grootverbruikersaansluiting te beschikken. Dit is een aansluiting die groter is dan 3 x 80 ampère.

Deze subsidie wordt verspreid over het jaar toegekend. In 2022 zijn er 2.296 SDE++ subsidieaanvragen binnengekomen. Er was een budget van € 13 miljard beschikbaar.

Een aanvraag voor deze regeling dien je in via het e-loket van de RVO. Voor deze subsidie geldt op = op, daarom zijn er verschillende fases waarin je de SDE+ kunt aanvragen. Op de website van het RVO vind je ook rekenvoorbeelden en meer informatie.

Tip: Wist je dat de vaste energiecontracten waarschijnlijk in april weer terugkeren? Meld je aan voor het Energie Alert 2023 van De Zaak en ontvang als eerste een seintje als dit gebeurd + ontvang direct de beste aanbieding in de markt, zowel voor zakelijk als voor privé.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag je investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken aftrekken. Bovenop de ‘gewone’ afschrijving mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst.   

Net als de SDE++ kun je de EIA aanvragen bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit moet je binnen 3 maanden na je investering doen. Ook voor deze regeling geldt dat er een bepaald bedrag voor gereserveerd is en de fiscale aftrek alleen mogelijk is, zolang er fiscaal budget beschikbaar is.

Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Je komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je tussen de €2.601 en €353.973 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Deze bedragen gelden voor 2023. Hoeveel de KIA bedraagt, hangt af van hoeveel je geïnvesteerd hebt.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Minder dan € 2.600€ 0
€ 2.601 t/m € 63.71628% van het geïnvesteerde bedrag
€ 63.717 t/m € 117.991€ 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 117.991
Meer dan € 353.973€ 0

 Kleinzakelijke salderingsregeling

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 ampère. Alle stroom die jij als ondernemer opwekt en niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het energienet. Dit doe je tegen hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je energieverbruik.

Belangrijk: De salderingsregeling wordt tot 2031 geleidelijk afgebouwd. In 2031 is de regeling dus helemaal afgeschaft.

Wil je een snelle check doen voor welke subsidies & aftrekposten voor zonne-energie jij eventueel nog meer in aanmerking komt, start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan.

Gerelateerd lezen:

• Waar moet je op letten als je zakelijk belegt? – Zakelijk beleggen
• Voor iedereen die duurzame energie overweegt
• Verkeersboetes: wie betaalt?
• Pensioentips voor ondernemers

Ben je klaar voor gangbare en voorspelbare energietarieven? Schrijf je nu in voor het Energie Alert en ontvang een seintje wanneer vaste contracten voor thuis als kantoor weer mogelijk zijn.

logo Minder.nl

Minder.nl, partner van De Zaak

Minder.nl is dé zakelijke energievergelijker van Nederland. Met onze vergelijker kunnen zowel ZZP'ers, MKB'ers als grootzakelijke bedrijven het beste zakelijke energie aanbod vergelijken en direct contracteren. Op ons online platform vergelijken we de scherpste contractaanbiedingen van zakelijke energieleveranciers.

Bekijk alle artikelen van Minder.nl >

Lees ook…
Duurzaamheid: we komen er niet meer onderuit. Gelukkig ziet een groot aantal bedrijven dat ook in en kiezen ze voor overstappen naar duurzame energie….
Het kabinet is eind 2022 gekomen met een pakket van maximaal € 3,1 miljard voor middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken. Hoe kom…
Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de…