Categorieën

4 vragen beantwoord

Nu veel spaarders te maken krijgen met een negatieve rente, stijgt de populariteit van beleggen. Maar wat is beleggen precies? Waar moet je op letten? En wat moet je weten?

Inhoudsopgave

Wat is beleggen?

Bij beleggen kan je denken aan aandelen, obligaties, fondsen, vastgoed of bijvoorbeeld kunst. Door hierin te investeren verwacht je op een later moment een financieel voordeel ofwel rendement te behalen.

Dit financiële voordeel is te behalen doordat je verwacht dat de waarde (ofwel de koers) naarmate de tijd vordert stijgt. Deze koers is afhankelijk van vraag en aanbod. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan de huidige woningmarkt in Nederland. De vraag is hoog, waardoor de waarde van de huizen stijgt.

Waarom juist nu beleggen?

Op dit moment zitten we in een nieuwe unieke situatie. Waar het vroeger nog rendabel was om je geld opzij te zetten op een spaarrekening, hebben we op dit moment te maken met ongunstige rentetarieven. Met het huidige ‘nultarief’, gekoppeld aan de inflatie (waardevermindering), wordt dat geld zelfs minder waard. Kortom, sparen kost gewoonweg geld.

Hierdoor wordt beleggen voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief met hoge rendementsverwachting. Uiteraard geldt, beleggen brengt risico’s met zich mee. Over het algemeen geldt: Hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico is.

Met welk doel wil jij beleggen? Dit doel bepaalt de looptijd en de insteek van de belegging.

 

Voordat je gaat beleggen

Het eerste dat je moet bepalen als je gaat beleggen is: met welk doel ga je beleggen? Wil je sparen voor je pensioen? Of bijvoorbeeld geld opzij zetten voor een tweede huis? Het doel van je investering zal uiteindelijk grotendeels bepalen welke beleggingsoptie het beste bij jou past.

Verder is het belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Risico helemaal uitbannen kan helaas niet, maar er zijn tegenwoordig genoeg beleggingsproducten op de markt, die het risico spreiden.

Welke beleggingsopties zijn er?

Zoals hierboven aangegeven, zijn er veel verschillende mogelijkheden om in te beleggen. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht:

Aandelen (op de beurs)

Door aandelen op de beurs te kopen, wordt je mede-eigenaar van dat bedrijf. Aandelen kunnen sterk fluctueren in waarde (lees: dagelijks), waar je als belegger tegen moet kunnen. Bij deze belegging ontvang je (vaak) dividend over de aandelen of geld door de aandelen weer te verkopen. Let op: Wanneer het bedrijf failliet gaat, ben je je geld veelal kwijt.

Obligaties

Het voordeel aan obligaties is het lagere risico, dat zorgt ervoor dat je niet wakker hoeft te liggen van deze belegging. Obligaties zijn namelijk de leningen aan een organisatie of overheid. En deze leningen moeten worden afgelost. Door het lagere risico is het verwachte rendement ook lager.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn een verzameling van verschillende investeringen, zoals aandelen, obligaties, of vastgoed. Hierdoor wordt het risico van je belegging gespreid. Deze verzameling wordt door specialisten samengesteld en vaak periodiek bijgesteld.

Andere opties

Er zijn nog meer beleggingsproducten waar je in kan investeren. Denk aan opties, ETF’s, futures of bijvoorbeeld kunst. Deze investeringen zijn echter veel complexer, waardoor het raadzaam is om een expert te raadplegen of wellicht een cursus te volgen.

Gerelateerd lezen:
• 8 punten waar de bank bij een kredietaanvraag op let
• 4 vormen van financiering
• 11 vragen en antwoorden over financiering

Lees ook…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
Wanneer je kapitaal nodig hebt voor je onderneming, denk je al snel aan een traditionele bank. Maar er zijn meer mogelijkheden. De markt voor…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…