Een bestelauto is doorgaans niet het meest schone voertuig dat je kunt bedenken. Dat maakt dit vervoer steeds minder welkom in de binnenstad. Autofabrikanten broeden op futuristische (elektrische) varianten. Ondertussen lijkt rijden op gas zomaar weer een lucratieve optie.

Bestelbus minder welkom in binnensteden

De bestelauto is tot nu toe bovendien aardig onder de radar gebleven voor allerlei Europese regels. Maar dat gaat veranderen. Vorige maand stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor een voorstel waarmee gemeenten vervuilend verkeer uit de binnensteden kunnen weren. Na vrachtwagens kan nu het klassieke lichte bestelvervoer wel eens aan de beurt zijn.

Milieuzones voor bestelauto’s? Het lijkt niet ondenkbaar.

CO2 en vooral fijnstof zijn door de snel verbeterde motortechniek een beetje uit beeld verdwenen. Maar insiders voorspellen een nieuw probleem voor de binnensteden: stikstofoxide (Nox). De concentratie daarvan wekt daar zorgen. Het lijkt erop dat Nederland de door Europa opgelegde normen voor 2015 net niet gaat halen, normen die we eigenlijk al in 2010 (!) moesten halen.

De actuele vraag is: hoe maak je snel nog een paar stappen? Subsidie voor de extra schone zogenaamde Euro 6 citytrucks? Zinloos, want die zijn er niet en komen vanwege de peperdure techniek rond 2015 omdat dan pas in Europa nieuwe milieuregels gelden. Saillant detail: ultraschone diesels neigen naar een iets hoger verbruik.

Elektrisch rijden dan maar?

Dan maar elektrische bestelwagens krachtig subsidiëren? Dat is een optie. Beter dan ‘nul’ uitlaatgas wordt het immers niet. Maar e-bestelwagens zijn nog erg duur, de meeste ondernemers zien het niet echt zitten en bovendien… aan geld weggegeven heeft Den Haag momenteel een broertje dood.

Of toch op gas?

Het ligt daarom meer voor de hand om bijvoorbeeld het rijden op aardgas een stevig duwtje in de rug te geven. Het lijkt een herhaling van zetten, maar de omstandigheden zijn zo rigoureus veranderd dat de ondernemer er opnieuw serieus over zou moeten nadenken.

Aardgas is inmiddels een nóg aantrekkelijker brandstof geworden, onder andere omdat de prijs niet aan die van aardolie is gekoppeld. Niet voor niets kijkt inmiddels zelfs de binnenvaart met een belangstellend oog naar aardgas.

Bestelwagens op gas hebben meer troefkaarten. Zo is de uitstoot van alle uitlaatgassen – inclusief NOx – nagenoeg voorbeeldig. Daarmee vergroot u wellicht uw kansen om opdrachten te scoren bij grote bedrijven en overheid. Na CO2 kon NOx daar wel eens een factor in de milieuboekhouding worden.

Met de keuze voor relatief kleine en schone bestelauto’s vergroot u bovendien de kans dat de binnenstad voor uw bedrijf beter toegankelijk blijft. Het is dus een strategische keuze.

Noot: Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) introduceerde half mei een subsidieregeling voor schone bestelauto’s en taxi’s, specifiek om de luchtvervuiling in de steden te verminderen. Lees meer »

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
Je kunt wettelijke rente in rekening brengen als een klant niet op tijd betaalt. Dat geldt als dit een zakelijke klant is, maar ook als het een…
De tarieven van verkeersboetes gaan vrijwel elk jaar weer omhoog. Dat maakt het voor bedrijven des te belangrijker om een duidelijk beleid vast te…