Moeten wij nog uitleggen wat crowdfunding is? Toen de banken ongeveer zeven jaar geleden de kredietverlening aan kleine bedrijven tot een minimum beperkten, raakte crowdfunding in de lift. Vorig jaar werd er in totaal 63 miljoen euro langs deze weg opgehaald. Dit jaar zal dat bedrag naar verwachting zeker tien procent hoger liggen. Een van de meer succesvollere crowdfunding platforms is Kapitaal Op Maat. De Zaak sprak met directeur Pim van de Velde over de feiten en cijfers.

Minimale investeringsaanvraag

Kapitaal Op Maat is een online platform dat investeerders en ondernemers bij elkaar brengt. Elke ondernemer met een financieel gedegen project kan via dit platform zijn of haar project aanbieden. Zowel particuliere als zakelijke beleggers kunnen er vervolgens geld insteken. Kapitaal Op Maat noemt dit Bankvrij financieren.

Om crowdfinancing voor een zo groot mogelijke doelgroep aantrekkelijk te houden, hanteert Kapitaal Op Maat een beperkt aantal spelregels. Zowel bestaande bedrijven als startende ondernemers zijn welkom. De minimale investeringsaanvraag bedraagt € 25.000,-, de maximale aanvraag € 500.000,-.

Feiten en cijfers

Van de Velde: “Sinds het ontstaan van Kapitaal Op Maat (augustus 2013) hebben 100 bedrijven een succesvolle investering weten te realiseren via ons platform.” Zie de infographic hieronder met feiten en cijfers van Kapitaal Op Maat:

Slagingspercentage

“Wij kunnen bogen op een slagingspercentage van 90% (met andere woorden: 90% van alle projecten die op ons platform worden gepubliceerd, krijgt 100% van het doelbedrag bij elkaar). Daar staat tegenover dat driekwart van alle aanvragen wordt afgewezen. De aanvragen worden namelijk behandeld door een panel van financiële experts, die elk project nauwkeurig beoordelen. Op basis van historische gegevens (zoals een jaarrekening) en prognoses, aangevuld met een identiteitscheck en een check op het betaalmoraal, beoordelen zij je plan.”

Stijging aantal aanvragen

Aangezien banken de kredietkraan nog maar mondjesmaat opendraaien, blijven de aanvragen voor crowdfunding stijgen. Van de Velde: “Dat verandert niets aan het aantal afwijzingen, dat blijft hetzelfde.”

“Gemiddeld gaat het om bedragen van € 100.000,-, voornamelijk gericht op groei- en/of werkkapitaal. Het gaat daarbij om bedrijven van uiteenlopende aard: zowel de bakker als het softwarehuis. Gemiddeld hebben de bedrijven ongeveer tien man personeel in vaste dienst.”

Auteur: De Zaak/FS

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Het liefst regel jij zo snel mogelijk je lening. En online kan dat! Hier hoor je al binnen 15 minuten wat jouw financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
i.s.m.
Nu veel spaarders te maken krijgen met een negatieve rente, stijgt de populariteit van beleggen. Maar wat is beleggen precies? Waar moet je op letten?…
Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost…
i.s.m.
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen traditionele bank aan te pas komt. De meeste currency’s staan voor een eigen technologie of…